Η υπογεννητικότητα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και δύο εταιρείες αποφάσισαν να την αντιμετωπίσουν, πληρώνοντας τους εργαζόμενους τους για να αποκτήσουν παιδιά.

Η εταιρεία εσωρούχων Ssangbangwool και η κατασκευαστική Booyoung Group που εδρεύουν στη Νότια Κορέα θα δώσουν κοντά στα 75.000 δολάρια σε κάθε άνδρα ή γυναίκα υπάλληλο τους για να γίνουν γονείς. Μάλιστα, η δεύτερη θα καλύπτει και το κόστος εξωσωματικής γονιμοποίησης, ειδικά αν θα πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Το CNN αναφέρει ότι στο κράτος των 51 εκατομμυρίων κατοίκων ο εθνικός δείκτης γονιμότητας ήταν 0,78 το 2022, μειωμένος από το 0,84 του 2020. Αυτό σημαίνει, πως η χώρα χρειάζεται ένα ποσοστό γονιμότητας 2,1 για να διατηρήσει τον σημερινό πληθυσμό της και να μην αντιμετωπίσει «υπαρξιακή κρίση», με βάση σχετικό δημοσίευμα της Washington Post.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια ο ιδιωτικός τομέας δίνει οικονομικά κίνητρα στον κόσμο για να κάνει παιδιά, όπως και η κυβέρνηση, ακόμη και μέσω των δήμων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρει φοροαπαλλαγές.

Παιδάκι με ξυρισμένο κεφάλι στη γιορτή του Βούδα. Οι μοναχοί αν και σήμα κατατεθέν της ασιατικής χώρας, έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και ότι ασκούν πιέσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις για να στρατολογούν μέλη

«Λύση στην κρίση» ή «στάχτη στα μάτια»;

Οι ασιατικές χώρες μπορεί να αναπτύχθηκαν ραγδαία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έγινε σε βάρος των πολιτών τους. Το αυξημένο κόστος ζωής, το εξαντλητικό ωράριο εργασίας και η κλειστή κοινωνία αποτελούν εμπόδιο σε όποιον θέλει να γίνει γονιός. Μάλιστα, οι αυξημένες απαιτήσεις στην εργασία αποκλείουν την αύξηση του πληθυσμού μέσω της μετανάστευσης, αφού η πλειοψηφία των μεταναστών είναι ανειδίκευτοι εργάτες.

Αρκετοί λοιπόν, θεωρούν πως δεν υπάρχει μόνο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, ειδικά στη Νότια Κορέα που την περασμένη δεκαετία ταλαιπωρήθηκε και από σκάνδαλα διαφθοράς που άγγιξαν μέχρι και την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της χώρας, Παρκ Γκέουν-Χε, κόρη του Νοτιοκορεάτη δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ-Χε.

Η πρώην πρόεδρος Παρκ Γκέουν-Χε. Τα σκάνδαλα διαφθοράς ήταν κυρίως οικονομικής φύσης, αλλά επεκτάθηκαν σε βαθμό, που αρκετοί δεν ήθελαν να μένουν στη χώρα ή «να κάνουν απογόνους που θα ζήσουν σε αυτές τις συνθήκες»

Εργαζόμενη μητέρα στην εταιρεία Ssangbangwool μίλησε στην Korea Herald και δήλωσε πως «η εταιρεία μου αποφάσισε να στηρίξει όσους γίνονται γονείς, αλλά δεν νομίζω πως τα χρήματα βοηθούν από μόνα τους. Είναι διαφημιστικό κόλπο για να μην αισθάνονται ενοχές, που κόβουν τις γονεϊκές άδειες και δεν σε αφήνουν να δεις τα παιδιά σου για να δουλέψεις».

Υψηλόβαθμος υπάλληλος σε νοτιοκορεατική εταιρεία σε σχετικές δηλώσεις τόνισε πως «τα λεφτά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, γιατί λίγοι επωφελούνται από αυτό. Στόχος είναι να δώσεις κίνητρα σε κάποιον να μεγαλώσει το παιδί του, όχι απλώς να το φέρει στον κόσμο».