Ο νέος νόμος περί «προστασίας της εθνικής κυριαρχίας» της Ουγγαρίας θα έχει «καταλυτικές επιπτώσεις» στον ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο στη χώρα, αποφάνθηκε μια ομάδα συνταγματολόγων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως δήλωσε σήμερα η επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε τον Δεκέμβριο σχέδιο νόμου, το οποίο, σύμφωνα με το κυβερνών δεξιό κόμμα Fidesz, θα εμποδίζει την αδικαιολόγητη ανάμειξη στην πολιτική ζωή της χώρας από πρόσωπα ή ομάδες από τρίτες χώρες. Με βάση το νέο αυτό σχέδιο νόμου συστήθηκε μια αρχή, η Υπηρεσία Προστασίας της Εθνικής Κυριαρχίας, για να διευρενά και να επιτηρεί τους κινδύνους πολιτικής ανάμειξης. Ο νόμος τιμωρεί την απαγορευμένη χρηματοδότηση από το εξωτερικό για κόμματα ή ομάδες που είναι υποψήφια σε εκλογές με έως και τριετή ποινή φυλάκισης.

Η ομάδα συνταγματολόγων του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή και ως Επιτροπή της Βενετίας, ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Προστασίας της Εθνικής Κυριαρχίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυθαίρετες και πολιτικά υποκινούμενες εφαρμογές του νόμου.

«Υπάρχει επομένως υψηλός κίνδυνος η ίδρυση και οι ενέργειες της Υπηρεσίας να έχουν καταλυτικές επιπτώσεις για τον ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο στην Ουγγαρία», αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Θα μπορούσε να «παρέμβει στην ιδιωτικότητα όποιας νομικής ή φυσικής οντότητας και να κατονομάζει και να διαπομπεύει αυτή την οντότητα χωρίς να υπόκειται σε κάποιον έλεγχο και χωρίς κάποιον μηχανισμό επιθεώρησης», σημειώνει η ομάδα των συνταγματολόγων.

Το νομοσχέδιο πέρασε από το ουγγρικό κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο την ώρα που ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με την ΕΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, εντείνει την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η νέα νομοθεσία της Ουγγαρίας παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ για την δημοκρατία και τα ίσα δικαιώματα πολιτών της ΕΕ και ότι θα ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης ασκήσει κριτική εις βάρος της νομοθεσίας.