«Δεν περίμενα όμως ότι η δίκη θα είναι τόσο παρωδία, χωρίς κανένα στοιχείο και δεν περίμενα ότι οι δικαστές στο τέλος δεν έβαλαν καν τη λογική να ξεφύγουν από λειτουργήματός και να είναι το μακρύ χέρι της εξουσίας» ανέφερε μιλώντας μέσα από τη φυλακή, ο καταδικασμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντης Μπελέρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο Αλβανός πρωθυπουργός και με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας από την αρχή αυτής της υπόθεσης έδειξε την στάση του. Εγώ πιστεύω αυτό, είναι άδικο για την Αλβανία. Η Ελλάδα πίεσε όσο μπορούσε ο κύριος Ράμα είναι κύριος της χώρας του και ελέγχει την δικαιοσύνη, ελέγχει όλους τους θεσμούς. στην Αλβανία υπάρχει μία υβριδική δημοκρατία» αναφέρει ακόμη.

Διπλωματικές πηγές: Παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας

Για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας από την αλβανική δικαιοσύνη, αλλά και δυσανάλογη ποινή σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος, κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν:

Η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της δικαστικής κρίσης.

Κατά το στάδιο της αποδεικτικής διαδικασίας της δίκης για τα δύο μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας προέκυψαν σημαντικές αντιφάσεις στο υλικό.

Υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας λόγω έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης.

Η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος.

Η δυσανάλογη ποινή φυλάκισης διατηρεί σε ομηρία τον εκλεγμένο δήμαρχο και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με το κράτος δίκαιου.

Δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα αλλά για ζήτημα κράτους δικαίου, το οποίο ως κοινοτικό κεκτημένο συνιστά σαφή προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την υπόθεση και αναμένει μια γνήσια αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.