Χιλιάδες πρόβατα και βοοειδή, που είναι εγκλωβισμένα σε πλοίο, το οποίο αναγκάστηκε να αλλάξει διαδρομή τον περασμένο μήνα, ώστε να μη διαπλεύσει την Ερυθρά Θάλασσα, ξεκίνησαν να αποβιβάζονται στο ίδιο λιμάνι της Αυστραλίας από το οποίο αναχώρησαν πριν από σχεδόν έξι εβδομάδες, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του αυστραλιανού υπουργείου Γεωργίας.

Το πλοίο MV Bahijah απέπλευσε από το Φριμάντλ της Δυτικής Αυστραλίας στις 5 Ιανουαρίου με προορισμό το Ισραήλ μεταφέροντας 14.000 πρόβατα και 2.000 βοοειδή, αλλά άλλαξε πορεία εξαιτίας της απειλής από τους Χούθι της Υεμένης και στη συνέχεια κλήθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να επιστρέψει απ΄όπου αναχώρησε.

Υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων καθώς και κάποιοι πολιτικοί έχουν χαρακτηρίσει σκληρή την μεταχείριση των ζώων μέσα στο πλοίο, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ζώα είναι σε καλή κατάσταση.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση απέρριψε αίτημα του εξαγωγέα των ζώων να τα μεταφέρει στο Ισραήλ κάνοντας τον διάπλου της Αφρικής, ένα ταξίδι που θα διαρκούσε σχεδόν πέντε εβδομάδες και θα παρέτεινε την παραμονή τους στο πλοίο για πάνω από δύο μήνες.

«Όλα τα ζώα από το πλοίο MV Bahijah αποβιβάζονται από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 και μεταφέρονται με φορτηγά από το λιμάνι του Φριμάντλ στις κατάλληλες εγκαταστάσεις στη Δυτική Αυστραλία», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο και όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αποβίβαση των ζώων θα χρειαστεί πολλές μέρες και μετά θα τεθούν σε καραντίνα με βάση τους κανονισμούς βιοασφάλειας που ισχύουν στην Αυστραλία, ενώ ο εξαγωγέας, η ισραηλινή εταιρεία Bassem Dabbah, ιδιοκτήτρια των ζώων, εξετάζει τις επιλογές της.

Τέσσερα βοοειδή και 60 πρόβατα πέθαναν από τότε που απέπλευσε το πλοίο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτω από τα ανακοινώσιμα επίπεδα θνησιμότητας. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με την Bassem Dabbah, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, η Korkyra Shipping, δεν απάντησε σε αιτήματα να σχολιάσει.

«Τα περισσότερα ζώα πιθανόν να επανεξαχθούν έπειτα από μια μικρή περίοδο», δήλωσε ο Τζέοφ Πίρσον της αγροτικής ένωσης WAFarmers.

Η Αυστραλία εξήγαγε περισσότερα από μισό εκατομμύριο ζώντα πρόβατα και μισό εκατομμύριο ζώντα βοοειδή τον περασμένο χρόνο.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών έχει δεσμευτεί να καταστήσει παράνομη την εξαγωγή ζώντων προβάτων, αλλά αντιμετωπίζει την έντονη αντίδραση των αγροτικών ενώσεων, που υποστηρίζουν ότι αυτό θα προκαλέσει ανεργία και θα καταστρέψει τις γεωργικές κοινότητες.