Τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Μπάρναμπι Τζόις, «τσάκωσε» ο φωτογραφικός φακός σε μια ντροπιαστική σκηνή αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, την ώρα που… ξαπλωμένος σε πεζοδρόμιο προαστίου της Καμπέρας παραμίλαγε μεθυσμένος στο τηλέφωνο.

Ο πολιτικός φαίνεται σε βίντεο, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, να βρίσκεται στο έδαφος της οδού Lonsdale στο Braddon, ενώ μιλάει ακατάληπτα στο τηλέφωνο, περίπου στις 23:40 το βράδυ. Το βίντεο, που εξασφάλισε η Daily Mail, δείχνει τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να μουρμουρίζει βωμολοχίες στο τηλέφωνό του. Πηγές είπαν ότι ο 56χρονος πολιτικός της Αυστραλίας καθόταν σε μια μεγάλη γλάστρα, ενώ είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τη σύζυγό του, Vikki Campion, όταν έπεσε και «κύλισε» στο έδαφος, αλλά συνέχισε την κλήση του.

Στα πλάνα ακούγεται ο Τζόις να λέει «γαμ… μα…», ενώ μιλούσε στη σύζυγό του.

«Θεωρεί τους Αυστραλούς ως δεδομένους, αλλά πρέπει να έχει κάποια αξιοπρέπεια και να παραιτηθεί», έγραψε ένας στο «Χ». Ένας άλλος πρόσθεσε: «Όμως όλοι ξέρουμε ότι δε θα παραιτηθεί, επειδή είναι άπληστος τραμπούκος». Ένας τρίτος έγραψε ότι «είναι εντελώς απαράδεκτο και το να το επιτρέψεις να συνεχίσει απλώς επιτρέπει την απαίσια συμπεριφορά του», σύμφωνα με τη «Daily Mail».

Σε δηλώσεις του μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ο Τζόις παραδέχθηκε ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του κοινοβουλίου στις 10 το βράδυ εκείνης της ημέρας. «Γύριζα με τα πόδια στο σπίτι μου μετά από μία συνεδρία του Κοινοβουλίου στις 10 το βράδυ», είπε ο Μπάρναμπι Τζόις. «Ενώ τηλεφωνούσα, κάθισα στην άκρη μιας γλάστρας και όταν έπεσα από αυτή, συνέχισα να μιλάω στο τηλέφωνο». «Σηκώθηκα και πήγα σπίτι» δικαιολογήθηκε.

«Έκανα ένα μεγάλο λάθος. Δεν έχω καμία δικαιολογία. Υπάρχει, όμως, μια εξήγηση: λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή και υπάρχουν παρενέργειες, αν καταναλώσεις παράλληλα αλκοόλ. Αυτές βγήκαν 100%», προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Ωστόσο, ο ίδιος απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτησή του, λέγοντας πως αυτή δεν είναι δική του απόφαση. «Δε θα μπω σε έναν ατέρμονο διάλογο για το τι θέλουν οι άλλοι άνθρωποι να κάνω» τόνισε.