Την τουρκική κοινοβουλευτική έγκριση στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σχολίασε το πρωί της Τετάρτης (24/1) ο στρατηγικός αναλυτής και πρώην εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ήταν «αναμενόμενη», ενώ επεσήμανε ότι «μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει και ο διάλογος για τη στρατηγική πορεία των διμερών σχέσεων».

«Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή βάζει στην άκρη έναν πονοκέφαλο, αφού πειστεί και η Ουγγαρία, και συντονισμένα προσπαθεί να αντιδράσει στην όποια ρωσική επιθετικότητα, ενώ από την τουρκική πλευρά η μεγάλη επιβεβαίωση είχε έρθει παρασκηνιακά, όταν δεν έβαλε βέτο στη μεγαλύτερη από τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου νατοϊκή άσκηση στην Ευρώπη» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Από εκεί και πέρα, ήταν αυτονόητο ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση, μετά και την καταλυτική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, στις 6 Ιανουαρίου και σε Ελλάδα και σε Τουρκία, όπου η τουρκική διπλωματία προσπάθησε να αποσυνδέσει τα F-16 σύμφωνα και με το Πρωτόκολλο των Αθηνών από την απειλή στο Αιγαίο» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρακίδης.

«Άρα είχε ολοκληρωθεί ένας κύκλος, ώστε να απαιτήσει η Τουρκία μια θέση στο ΝΑΤΟ, διευρυμένη και ενισχυμένη και ως συνομιλήτρια χώρα με δυνάμεις που επιβουλεύονται τη συμμαχία. Κατά αντιστοιχία και σε διμερές επίπεδο και σε στρατηγικό επίπεδο με την Ελλάδα, αναμένεται μια ανακοίνωση και για τα F-35 που αφορά στην Ελλάδα για να υπάρξει μια εξισορρόπηση» δήλωσε κλείνοντας ο αναλυτής.