Η Τουρκία έδωσε τελικά το πράσινο φως στη Σουηδία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ύστερα από τις αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε από τις ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σχετικό ψήφισμα έγινε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Τα κόμματα AK, MHP και CHP ψήφισαν «ναι», ενώ το IYI ψήφισε «όχι».

Σημειώνεται, ότι η Άγκυρα διαφωνούσε με την ένταξη του σκανδιναβικού κράτους, ισχυριζόμενη πως υποθάλπει μέλη του κουρδικού ΡΚΚ, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, ζητούσε η Σουηδία να εγκρίνει τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα και κυρίως ύλες για τον τουρκικό στρατό, καθώς μαζί με τη Φινλανδία διατηρούσαν αρνητική στάση.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας πλέον χρειάζεται μόνο το «πράσινο φως» της Ουγγαρίας για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η έκτακτη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Πριν από λίγο καιρό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα, με αφορμή την επίσκεψη του στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της κρίσης στο Μεσανατολικό.

Τότε, πληροφορίες ανέφεραν πως έβαλε όρια στις τουρκικές επιδιώξεις και ξεκαθάρισε πως είτε θα έπαιρνε το «πράσινο φως» η Σουηδία, είτε η Τουρκία θα αντιμετώπιζε προβλήματα στην απόκτηση των αμερικανικών F-16.

Επίσης, φέρεται να άσκησε ιδιαίτερη πίεση το γεγονός ότι άμα συνέχιζε η αρνητική στάση, τότε αυτόματα η Ελλάδα θα συμμετείχε στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, χωρίς η Ουάσιγκτον να ενδιαφερθεί για τις τουρκικές αντιρρήσεις.