Το φάντασμα της ακροδεξιάς έχει αρχίσει να πλανάται πάνω από τη Γερμανία και στη χώρα τις τελευταίες μέρες σημειώνονται μαζικές διαδηλώσεις κατά του AfD, τη στιγμή που γίνονται εκκλήσεις να τεθεί εκτός νόμου.

Σύμφωνα με τον Guardian, αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι μέλη του ακροδεξιού κόμματος συμμετείχαν σε μια συνάντηση για να συζητήσουν τις μαζικές απελάσεις, μεταξύ των οποίων φέρεται ότι συμμετείχαν Γερμανοί πολίτες.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, δηλώνοντας πως το AfD σχεδιάζει να μετατρέψει τη Γερμανία σε ένα αυταρχικό κράτος, αντίστοιχο της Ρωσίας.

Επίσης, φάνηκε να υποστηρίζει τις εκκλήσεις να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα, ωστόσο τόνισε τους κινδύνους μιας τέτοιας κίνησης, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο μπούμερανγκ» αν αποτύγχανε.

«Η ζημιά που θα προκαλούσε μια αποτυχημένη προσπάθεια θα ήταν τεράστια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αν τεθεί μια υπόθεση, θα πρέπει απολύτως 100% να σταθεί στο δικαστήριο. Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο αντικαγκελάριος στο περιοδικό Stern.

Μια τέτοια απόφαση θα εναπόκειται στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας «και τα εμπόδια είναι, όπως θα έπρεπε, πολύ υψηλά», είπε. «Θα ήταν πολύ καλύτερο για το AfD να ηττηθεί δημοκρατικά στις κάλπες», πρόσθεσε.

«Οι δεξιοί αυταρχιστές ανησυχούν για μια επίθεση στην ουσία της δημοκρατίας», είπε ο Χάμπεκ. «Θέλουν να μετατρέψουν τη Γερμανία σε ένα κράτος όπως η Ρωσία και προετοιμάζονται συστηματικά για αυτό».