Βόλτα στους δρόμους της Κοπεγχάγης με τη χρυσοποίκιλτη βασιλική ιππήλατη άμαξα έκανε σήμερα η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β’, αψηφώντας το δριμύ ψύχος που επικρατεί στη χώρα. Αυτή ήταν η τελευταία της βόλτα ως μονάρχης, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδει το θρόνο στο γιο της, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκο.

Η βασίλισσα έκανε τη διαδρομή από την κατοικία της στο Ανάκτορο Αμαλίενμποργκ κοντά στην προκυμαία μέχρι το κοινοβούλιο για μια παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη δεξίωση επιβαίνοντας σε μια άμαξα κατασκευασμένη το 1840 για τον Χριστιανό Η’ από τον αμαξοποιό Χένρι Φάιφ και καλυμμένη με φύλλα χρυσού 24 καρατίων.

Η 83χρονη βασίλισσα, η στέψη της οποίας είχε γίνει το 1972, ανακοίνωσε ζωντανά από την τηλεόραση στη διάρκεια της παραδοσιακής ομιλίας της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από το θρόνο, αιφνιδιάζοντας πολλούς στη χώρα αυτή των 5,9 εκατομμυρίων κατοίκων. Σε όλη τη ζωή της η βασίλισσα είχε την υποστήριξη του κοινού, που την περιγράφει ως μια προσωπικότητα με τακτ, αλλά και δημιουργική.

Η βασίλισσα σχεδίαζε συχνά κοστούμια και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις και μπαλέτα που βασίζονταν στα παραμύθια του περίφημου δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Έγινε διάδοχος του πατέρα της το 1953 σε ηλικία 13 ετών, αφού συνταγματική αναθεώρηση επέτρεψε στις γυναίκες να κληρονομούν το θρόνο. Η παραίτησή της θα ισχύσει στις 14 Ιανουαρίου και θα την διαδεχθεί ο πρεσβύτερος γιος της, ο οποίος θα γίνει ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ι’.

Τι λένε οι Δανοί για την παραίτηση της βασίλισσας Μαργαρίτας Β΄

«Σοκαρίστηκα όταν είδα τη βασίλισσα να παραιτείται. Λυπήθηκα επίσης λίγο επειδή ήταν βασίλισσα για 52 χρόνια και πίστευα ότι θα συνέχιζε», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, η Λάουρα Τσίνκελ, μια 21χρονη φοιτήτρια, η οποία έφθασε έξω από τα βασιλικά ανάκτορα με τη μητέρα της για να καταφέρουν να δουν τη βασίλισσα. «Ο λαός της Δανίας έχει πολλή πρόσβαση στη βασιλική οικογένεια της Δανίας επειδή τα μέλη της συμμετέχουν σε πολλά φυσιολογικά πράγματα, πράγμα που είναι εξαιρετικό», πρόσθεσε.

«Ήταν μια σταθερή φιγούρα και ένα είδος μεγάλης μητέρας για όλους εμάς (τους Δανούς)», είπε η Μπέντε Λούντμπακ Πιλ, 57 ετών, καθώς παρακολουθούσε τη διέλευση της άμαξας μαζί με την κόρη της.

Διαβάστε επίσης:

Δανία: Παραιτήθηκε η βασίλισσα Μαργαρίτα – Η 83χρονη είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της χώρας

Ο βασιλιάς Κάρολος ίσως «παραιτηθεί και παραδώσει το στέμμα στον Ουίλιαμ και την Κέιτ», λέει ειδικός σε βασιλικά θέματα