Θα μπορούσε o βασιλιάς Κάρολος να ακολουθήσει τα βήματα της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’ και να παραιτηθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα; Ο ειδικός στα βασιλικά θέματα Phil Dampier πιστεύει πως υπάρχει αυτή η πιθανότητα.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη συζήτηση γύρω από το εάν ο βασιλιάς Κάρολος επιλέξει να παραιτηθεί μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια και να παραδώσει τον θρόνο του στον Ουίλιαμ και την Κέιτ όσο είναι ακόμη νέοι. Σε αυτό, συνέβαλε η μεγάλη ανταπόκριση που είχε στη Δανία η απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’ να παραιτηθεί, όπως δήλωσαν σήμερα βασιλικοί εμπειρογνώμονες στη Daily Mail.

Μάλιστα, ο βασιλικός βιογράφος Phil Dampier πιστεύει ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα επηρεαστεί από τα γεγονότα στη Δανία – ειδικά αν αυτό πρόκειται να προστατεύσει το μέλλον της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο κ. Dampier δήλωσε ότι ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι πολύ φιλικοί με τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ και την πριγκίπισσα Μαίρη και θα έρθουν σε επαφή μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

«Πρέπει να σκεφτείτε ότι σε πέντε ή δέκα χρόνια ίσως ο βασιλιάς Κάρολος σκεφτεί να κάνει το ίδιο, αν η υγεία του δεν είναι καλή ή αν απλώς πιστεύει ότι είναι μια καλή στιγμή να περάσει η βασιλεία στον Ουίλιαμ και την Κέιτ όσο είναι ακόμα νέοι. Η εκλιπούσα βασίλισσά μας δεν θα παραιτούνταν ποτέ, εξαιτίας αυτού που συνέβη το 1936, όταν ο θείος της παραιτήθηκε και ο πατέρας της ανέβηκε στον θρόνο. Αλλά οι καιροί αλλάζουν», είπε ο ειδικός και πρόσθεσε:

«Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ τα πάνε πολύ καλά με τον Φρέντερικ και τη Μαίρη και θα είναι από τους πρώτους, που θα τους συγχαρούν. Θα ενθουσιαστούν να δουν πώς θα τα πάνε ως βασιλιάς και βασίλισσα και θα τους κάνει να σκεφτούν και το μέλλον τους».

Γουίλιαμ και Κέιτ

Η γνώμη του βασιλικού αναλυτή για την κίνηση της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’

Όσον αφορά την παραίτηση της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’ και τη διαδοχή του πρίγκιπα Φρέντερικ και της πριγκίπισσας Μαίρη, ο κ. Dampier δήλωσε στο ίδιο μέσο: «Νομίζω ότι η Μαργαρίτα μπορεί να ανησυχούσε ότι ο γάμος του Φρέντερικ και της Μαίρης είχε προβλήματα και επομένως έπρεπε να δράσει. Η βασίλισσα πάντα πίστευε ότι η Μαίρη ήταν ένα φανταστικό πλεονέκτημα για τη βασιλική οικογένεια και αν πίστευε ότι θα μπορούσε να φύγει, θα ήταν καταστροφή. Τώρα θα ελπίζει ότι ο Φρέντερικ και η Μαίρη θα επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους και θα συνεργαστούν ως ο νέος βασιλιάς και η νέα βασίλισσα».

Η γεννημένη στην Αυστραλία Μαίρη είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο κοινό της Δανίας και συχνά συγκρίνεται με την καλή της φίλη, τη βρετανίδα πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον.

Ο κ. Dampier δήλωσε: «Δεν πίστευα ποτέ ότι η βασίλισσα θα παραιτηθεί και αυτό αποτέλεσε απόλυτο σοκ για πολλούς Δανούς. Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι έχει σχέση με τις πρόσφατες φήμες για τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ, που πέρασε μια νύχτα με μια μεξικανή κοσμική κυρία. Η Μαίρη πέρασε πρόσφατα χρόνο στο σπίτι της στην πατρίδα της, την Αυστραλία, και έφτασε εκεί με τα παιδιά της, αλλά ο Φρέντερικ τους συνάντησε μετά από λίγες ημέρες».