Οι κάτοικοι της πόλης Γκρίνταβικ στην Ισλανδία εκφράζουν φόβους πως η περιοχή τους θα εξαφανιστεί κάτω από τη λάβα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου.

«Υπάρχει άγχος», σημειώνει στο BBC ένας 63χρονος πρώην ψαράς, από τους 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του τον περασμένο μήνα. «Είναι μια υπέροχη, σπουδαία πόλη. Αλλά πάντα ανησυχούμε ότι το Γκρίνταβικ θα εξαφανιστεί από τον χάρτη», επισήμανε ο 63χρονος ψαράς.

«Η προτεραιότητά μας είναι τώρα να σώσουμε την πόλη, καθώς μπορεί να υποστεί σοβαρές ζημιές από τη λάβα. Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για το πως θα το κάνουμε αυτό», ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας.

Υπογραμμίζοντας πως οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτι τους ύστερα από την εντολή για εκκένωση δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτά για τα Χριστούγεννα, ανέφερε πως οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπουν στα σπίτια για να μαζέψουν τα πιο σημαντικά τους αντικείμενα.

Ο 63χρονος, ο οποίος έχει ζήσει τέσσερις εκρήξεις του ηφαιστείου, δηλώνει πάντως πως δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τον τόπο του. «Όχι, δεν φοβάμαι να γυρίσω πίσω. Αν αρχίσει να τρέμει ξανά, απλά θα φύγω», σημειώνει.

«Νομίζω ότι πολλοί φοβήθηκαν από τις εικόνες και τα βίντεο, αλλά οι άνθρωποι στο Γκρίνταβικ το έχουμε συνηθίσει», αναφέρει ένας άλλος κάτοικος της πόλης. «Ζούμε σε ένα μέρος όπου υπάρχει λάβα σε όλη την πόλη. Υπάρχουν απειλές σε κάθε πόλη. Η δική μας απειλή είναι αυτό το ηφαίστειο».