Ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα στις τάξεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον οποίο πολλοί παρουσίαζαν και ως τον επόμενο Πάπα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να ηγηθεί στη φυλακή, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι δικαστές αρχές του Βατικανού τον κατηγορούν για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση περισσότερων από 100.000 δολαρίων μέσω μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που διευθύνεται από τον αδελφό του.

Ο Φραγκίσκος του ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση του στο Βατικανό και οι εισαγγελείς ζητούν ποινή φυλάκισης άνω των 7 ετών για τον 75χρονο καρδινάλιο, ο οποίος από την πλευρά του αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ακόμη 9 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πρώην αξιωματούχων του Βατικανού και ξένων, αντιμετωπίζουν κατηγορίες στη δίκη, η οποία επικεντρώνεται στις ζημίες από μια επένδυση σε ακίνητα στο Λονδίνο.

Οι κατηγορίες αφορούν επίσης υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων, τα οποία προορίζονταν για την απελευθέρωση μιας μοναχής που απήχθη, αλλά φέρεται ότι δαπανήθηκαν για διακοπές σε θέρετρα και είδη πολυτελείας των οίκων Prada και Louis Vuitton. Οι ετυμηγορίες για την υπόθεση αναμένονται αυτή την εβδομάδα. Το Βατικανό δεν απάντησε σε αίτημα της Wall Street Journal για σχολιασμό.