Μια γυναίκα έκανε βιβλίο τη ζωή της, γιατί παραπέμπει στη διάσημη ταινία «The Truman Show», αφού από τη στιγμή που γεννήθηκε μέχρι και την ενηλικίωση της, ήταν εν αγνοία της μέλος πειράματος, με επιστήμονες να την παρακολουθούν συνέχεια.

Η Susannah Breslin γεννήθηκε το 1968 από μητέρα καθηγήτρια αγγλικών και πατέρα που ήταν καθηγητής ποίησης στο UC Berkeley. Οι γονείς δεν ήθελαν να αφοσιωθούν αποκλειστικά στη φροντίδα του παιδιού και έτσι την έγραψαν στο πρόγραμμα Brock Project του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ώστε να βρουν ελεύθερο χρόνο.

Σύμφωνα με την New York Post, τα παιδιά σε προσχολική ηλικία φιλοξενούνταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Πανεπιστημίου και έπειτα τα παρακολουθούσε μια μεγάλη ομάδα ειδικών. Στόχος ήταν να καταγραφούν τα συναισθήματα τους και οι κοινωνικές σχέσεις τους, ώστε οι επιστήμονες να προβλέψουν το μέλλον τους.

«Θυμάμαι να είμαι σε ένα δωμάτιο με ένα μεγάλο καθρέφτη. Ποτέ δεν κατάλαβα ότι με παρατηρούσαν πίσω από το τζάμι», είπε η Susannah και πρόσθεσε ότι «πολλές φορές έβλεπα κόσμο στην αυλή του σπιτιού μου, να με παρακολουθεί και να κρατάει σημειώσεις. Οι γονείς μου όμως ήταν ήρεμοι και δεν ταράζονταν, οπότε το θεώρησα φυσιολογικό».

Το βιβλίο που έγραψε σχετικά η Susannah Breslin:

Η στιγμή της αλήθειας

Μεγαλώνοντας αντιλήφθηκε ότι γινόταν κάτι παράξενο, ειδικά όταν της ζητούσαν να βγει από την τάξη για να μιλήσει σε επιστήμονες, των οποίων αγνοούσε τον ρόλο τους. «Θυμάμαι να βγαίνω από την τάξη και να με ρωτάει μια ομάδα για τις επιδόσεις μου, τις σχέσεις μου κτλ. Τότε δεν έδινα σημασία, γιατί νόμιζα ότι έκανα κάτι σωστό και ξεχώριζα, άρα θεωρούσα πως ήμουν σημαντική», σημείωσε στο βιβλίο της.

Όταν έγινε 24 ετών το 1991, την προσέγγισε ο ψυχολόγος Jack Block και της αποκάλυψε με στοιχεία τα πάντα, γιατί το πρόγραμμα είχε τερματιστεί. Εντούτοις, δεν έδωσε σημασία, παρά πριν από λίγα χρόνια, επειδή αποφάσισε να βρει τους λόγους που πήρε λάθος αποφάσεις.

Έτσι, αναζήτησε άλλους επιστήμονες από το πρόγραμμα, όμως σχεδόν όλοι είχαν πεθάνει. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα στοιχεία είχαν καταστραφεί, ενώ άλλα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα δεν είχαν διάθεση να βοηθήσουν.

Η Susannah Breslin:

«Παλαιότερα πίστευα ότι επειδή ήμουν αντικείμενο έρευνας θα άλλαζε η ζωή μου. Τελικά, κατέληξα στα ναρκωτικά, γύρισα σχεδόν όλες τις ΗΠΑ και σε ηλικία 36 ετών διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού. Τώρα καταλαβαίνω ότι πήρα λάθος αποφάσεις, επειδή αισθανόμουν πίεση να δείχνω τέλεια στο πρόγραμμα, ώστε να νιώθω ξεχωριστή», ανέφερε η Susannah Breslin.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι δεν κρατάει σε κανέναν κακία, γιατί οι επιστήμονες ήθελαν με την τότε τεχνολογία να μαντέψουν το μέλλον του ανθρώπου. Όμως φοβάται σήμερα, γιατί θεωρεί ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να καθοριστεί το μέλλον του ατόμου και εκείνο απλά να εκτελεί εντολές, θεωρώντας πως είναι αποφάσεις του.