Για τη σύναψη συνθήκης με το Κιγκάλι προκειμένου να απελαύνονται στη Ρουάντα οι μετανάστες που φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο μίλησε την Πέμπτη (16/11) ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι. Όπως τόνισε θα χρειαστούν λίγες ημέρες για να συναφθεί.

Αφού οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν παράνομη τη συμφωνία που έχει ήδη συνάψει το Λονδίνο με το Κιγκάλι, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προσπαθεί να διασώσει αυτό το ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο μέτρο που βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής πολιτικής του.

Για να αντικαταστήσει τη συμφωνία αυτή, το Λονδίνο θέλει να συνάψει «μια συνθήκη, νομικά δεσμευτική» ώστε να ξεπεράσει τις διαφωνίες της δικαιοσύνης, δήλωσε στο Sky News ο Κλέβερλι, μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο μπορεί να προωθηθούν από τη χώρα σε περιοχές που ενδέχεται να μην είναι ασφαλείς.

Η μετατροπή του πρωτοκόλλου σε συνθήκη μπορεί να γίνει «σε μερικές ημέρες» και όχι εβδομάδες ή μήνες, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ωστόσο πρακτικά η διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης από τη Βρετανία όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP θα χρειαστεί τουλάχιστον 21 ημέρες ώστε να περάσει από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Χθες, Τετάρτη (15/11) ο Σούνακ διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να «μπλοκάρει» τη συμφωνία. Τον Ιούνιο του 2022 έπειτα από απόφαση του ΕΔΑΔ απετράπη η αναχώρηση της πρώτης πτήσης που θα μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες στη Ρουάντα.

«Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί» να αποχωρήσουμε από το ΕΔΑΔ, όπως επιθυμεί η δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματος, πρόσθεσε ωστόσο ο Κλέβερλι, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ήδη το σχέδιο για την προώθηση των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα έχει αποδώσει καρπούς.

«Γνωρίζουμε ότι το σχέδιο Ρουάντα συζητιέται μεταξύ των διακινητών και των ανθρώπων που θα έθεταν τις ζωές και τα χρήματά τους στα χέρια αυτών των διακινητών», τόνισε.

Ο Κλέβερλι έκανε εξάλλου λόγο για τη «θαυματουργή μεταμόρφωση» της Ρουάντας, σημειώνοντας ότι στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το σχέδιο «εντόπισα ουσιαστικά κάποιες πολύ τεμπέλικες νοοτροπίες επειδή πρόκειται για μια αφρικανική χώρα».

Η κυβέρνηση «παραμένει απολύτως αποφασισμένη» να εφαρμόσει το σχέδιο αυτό, κατέληξε.