Η Sarah συνάντησε τον Max (σ.σ. τα ονόματα όλων των πρωταγωνιστών της ιστορίας δεν είναι τα πραγματικά τους) για το πρώτο τους ραντεβού σε ένα κοκτέιλ μπαρ ένα δροσερό ανοιξιάτικο βράδυ. Είχαν «ταιριάξει» στο Διαδίκτυο, είχαν μιλήσει για τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες και εκείνος διάλεξε τον τόπο και την ώρα.

Ήταν ψηλός, έξυπνος, εμφανίσιμος με συγκρατημένο τρόπο. Η Σάρα σκέφτηκε ότι ένα δεύτερο ραντεβού μπορεί να… ήταν στα χαρτιά.

Τότε ένιωσε ένα χτύπημα στον ώμο της.

«‘Ήταν μια ψηλή, εντυπωσιακή ξανθιά γυναίκα. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήρθε να μου πει πως η κουζίνα έκλεινε», λέει η Σάρα στον Guardian.

Δεν ήταν αυτό, όμως.

«Βασικά είπε κάτι σαν: “Κοίτα, συγγνώμη που διακόπτω το ραντεβού σου, αλλά ο τύπος απέναντί σου… έβγαινα μαζί του μέχρι πρόσφατα… και ενώ έβγαινα μαζί του ήταν επίσης σε σχέση με κάποια άλλη».

Η Σάρα λέει ότι υπέστη σχεδόν σοκ.

«Και συνέχισε η ξανθιά γυναίκα λέγοντας “Γεια σου Μαξ, και καλή τύχη”», λέει η Σάρα.

«Και γύρισε και εξαφανίστηκε».

Η Άναμπελ (σ.σ. το όνομα είναι αλλαγμένο) είχε σχέση με τον Μαξ για περίπου τρεις μήνες προτού τον χωρίσει. Ανακάλυψε ότι είχε παράλληλη σχέση με μια από τις φίλες του Facebook. Εκείνο το βράδυ είχε βγει για ποτό με κάποιο φίλο στην ίδια περιοχή.

«Είδα το μπαρ, θυμήθηκα ότι ο Μαξ με είχε πάει εκεί στο πρώτο ραντεβού. Και ξαφνικά τον είδα να κάθεται στο ίδιο τραπέζι και δεν ήταν μόνος», περιέγραψε. Η Άναμπελ λέει ότι ένιωσε μια «αίσθηση καθήκοντος» και ότι έπρεπε να κάνει αυτό που θεωρούσε δίκαιο, για αυτό πλησίασε τη Σάρα και τον Μαξ.

Γυναίκες στρέφονται στα social media για να προστατευθούν

Μια τέτοια έκθεση και αποκάλυψη γίνεται όλο και πιο σκόπιμα διαδικτυακά.

Το Facebook και άλλοι ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτοι με λογαριασμούς που είναι αφιερωμένοι στην αποκάλυψη των απατεώνων, των άπιστων και όχι μόνο.

Γυναίκες δημοσιεύουν φωτογραφίες ανδρών, συνήθως με τα μικρά τους ονόματα, μερικές φορές και με τον τόπο εργασίας τους. Προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν κινδυνεύουν να υποστούν βία, ή οποιουδήποτε άλλου είδους κακοποίηση. Συχνά με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν αν ο άνδρας με τον οποίο βγαίνουν ραντεβού είναι επιρρεπής στο ghosting ή (να εξαφανίζεται ξαφνικά) ή στο gaslighting (ψυχολογική χειραγώγηση που κάνει τον άλλον να αμφισβητεί τις σκέψεις του ή την αντίληψη της πραγματικότητας).

Οι σελίδες έχουν ονόματα όπως «Έχουμε τον ίδιο άντρα;» και οι γυναίκες ρωτούν αν κάποιος ή κάποια έχει κάποιο κουτσομπολιό για άνδρες, με τους οποίους σκοπεύουν να βγουν ραντεβού έχουν ήδη σχέση..

«Ξέρει κανείς τον Ντάνιελ; Κάποιο κουτσομπολιό;», «Ξέρει κανείς τίποτα για τον Μπεν;», «Ξέρει κανείς τη γυναίκα του Τιμ;»

Οι απαντήσεις κυμαίνονται από τον καθησυχασμό της γυναίκας ότι αυτός με τον οποίο βγαίνουν είναι καλό παιδί, μέχρι τις κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, για χειριστική συμπεριφορά, για ψέματα, για απιστία αλλά και για ψυχοπάθεια.

Σε μια υπόθεση που ανακάλυψε ο Guardian Australia, γυναίκα δημοσίευσε το πλήρες όνομα ενός άνδρα με τον οποίο είχε συνάψει σχέση αλλά και τις κατηγοριες που αυτός αντιμετωπίζει, «για την περίπτωση που επιστρέψει στο Tinder».

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τέτοιους ιστότοπους για να νιώσουν ασφαλείς, για να ελέγξουν αν κάποια άλλη έχει δει προειδοποιητικά σημάδια για τον άνδρα, με τον οποίο σκέφτονται να βγουν ραντεβού. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες σελίδες στην Αυστραλία με χιλιάδες μέλη και σε κάποιες περιπτώσεις εγείρονται ερωτήματα για τα προσωπικά δεδομένα και τη δυσφήμηση.

Κάποιοι άνδρες, στην περίπτωση που ανακαλύψουν αυτές αναρτήσεις που τους αφορούν, προσπαθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Κάποιοι – επειδή δεν έχουν πρόσβαση στις συγκεκριμένες σελίδες του Facebook – στρέφονται στο Reddit και αναφέρουν ότι πρόκειται για κατασκευασμένες ιστορίες σε βάρος τους και για ισχυρισμούς που διατυπώνονται ως εκδίκηση για σχέση που δεν εξελίχθηκε καλά.

Οι γυναίκες «έπρεπε να το κάνουν»

Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Εγκληματολογίας διαπίστωσε ότι 3 στους 4 που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών βιώνουν κάποιας μορφής σεξουαλική βία, την οποία διευκολύνει το app. Οι περιπτώσεις αυτές περιελάμβανουν σεξουαλική παρενόχληση, υβριστική ή απειλητική γλώσσα, σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας.

Η Carla Wilshire, διευθύνουσα σύμβουλος της της οργάνωσης Social Policy Group και διευθύντρια του Κέντρου Ψηφιακής Ευημερίας, λέει ότι οι γυναίκες οδηγούνται να χρησιμοποιούν τους ιστότοπους αυτούς για να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

«Οι γυναίκες αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουν αυτό, επειδή οι πλατφόρμες γνωριμιών ουσιαστικά τις απογοήτευσαν σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους», λέει.

Αλλά προειδοποιεί και για τα προβλήματα.

«Δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις πραγματικά την πρόθεση του άλλου χρήστη», λέει. «Θα μπορούσε να θέλει να προστατέψει άλλες γυναίκες από κάποιον που έχει κακοποιητική συμπεριφορά, ή να πρόκειται για σχέση που χάλασε επειδή το άλλο πρόσωπο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες».

Παράλληλα, η Γουίλσαϊρ τονίζει πως οι εφαρμογές γνωριμιών θα έπρεπε να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να εντοπίζουν τους κατά συρροή παραβάτες και να προστατεύουν καλύτερα τους ευάλωτους χρήστες τους.