Επιστήμονες είχαν παρατηρήσει κάποιες λάμψεις φωτός στην Αφρδίτη, πιστεύοντας για χρόνια πως πρόκειται για κεραυνούς. Μάλιστα η NASA σε έκθεσή της πριν από περίπου μια 15ετία ανέφερε πως η Αφροδίτη ενδεχομένως να έχει περισσότερους κεραυνούς από τη Γη.

Ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει πως αυτές οι λάμψεις ενδεχομένως να είναι μετεωρίτες που καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Όπως αναφέρουν επιστήμονες πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα σχετικά με μελλοντικές αποστολές στην Αφροδίτη, καθώς οι κεραυνοί θα αποτελούσαν απειλή για τα διαστημόπλοια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research: Planets, υπογραμμίζει πως ένα στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση πως δεν πρόκειται για κεραυνούς είναι η σιωπή των ραδιοκυμάτων.

Στη Γη ένας βασικός τρόπος για να παρακολουθήσει κάποιος μια καταιγίδα είναι η ανίχνευση ραδιοκυμάτων από τους κεραυνούς. Όμως, στο παρελθόν, τα διαστημόπλοια Cassini Probe και το Parker Solar Prob, ερευνώντας αυτές τις μυστηριώδεις λάμψεις στην Αφροδίτη, δεν εντόπισαν κανένα τέτοιο σήμα παρότι πετούσαν δίπλα στον πλανήτη.

Επιστήμονες από τοπανεπιστήμιο της Αριζόνα μέτρησαν τον αριθμό των λάμψεων που παρατηρήθηκαν και εκτίμησαν πως ετησίως σημειώνονται περίπου 10.000 έως και 100.000 λάμψεις, οι οποίες ταυτίζονται με «χτυπήματα» μετεωριτών γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως αυτοί είναι οι υπαίτιοι για τις λάμψεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους, η Αφροδίτη διαθέτει κυρίως νέφη θειικού οξέος, τα οποία πιθανόν να μην είναι ικανά να παράγουν κεραυνούς.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα σχετικά με τις μελλοντικές αποστολές στην Αφροδίτη, καθώς οι κεραυνοί θα αποτελούσαν μια σημαντική απειλή για τα ερευνητικά σκάφη που θα επιχειρούσαν να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

«Οι κεραυνοί είναι πιθανότατα πολύ σπάνιοι για να αποτελούν κίνδυνο για αποστολές στην Αφροδίτη», ανέφερε η μελέτη, σημειώνοντας: «Οι μικροί μετεωρίτες καίγονται σε υψόμετρα περίπου 100 km και δεν αποτελούν κίνδυνο».

Σύμφωνα με το Space.com, οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ερευνητικά σκάφη που κατεβαίνουν με ταχύτητα μέσα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι πιθανώς ασφαλή.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αποστολή στη Αφροδίτη πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980. Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι μεγάλες πιέσεις καθιστούν τον πλανήτη ιδιαίτερα αφιλόξενο. Η NASA σχεδιάζει να στείλει το ανιχνευτικό σκάφος DAVINCI για να μελετήσει την ατμόσφαιρα και τη γεωλογία της Αφροδίτης το 2031.