Την ώρα που ο καύσωνας ταλαιπωρεί όλη την Ισπανία από άκρη σε άκρη, η επαρχία της Καταλονίας πήρε την απόφαση να απελευθερώσει το τόπλες μπάνιο για τις γυναίκες στις δημόσιες πισίνες. Ένα αίτημα που είχε γίνει από ακτιβίστριες εδώ και καιρό.

Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται από τον καταλανικό νόμο περί ισότητας του 2020. Ωστόσο, αρκετά δημοτικά κολυμβητήρια δεν επέτρεπαν το τόπλες, προκαλώντας δεκάδες καταγγελίες κάθε καλοκαίρι. Οι τοπικές αρχές έχουν πλέον λάβει εντολή να απαγορεύσουν κάθε μορφή διάκρισης.

Η παρεμπόδιση των γυναικών να κάνουν τόπλες «αποκλείει μέρος του πληθυσμού και παραβιάζει την ελεύθερη επιλογή του κάθε ατόμου σε σχέση με το σώμα του», τους ενημέρωσε το τμήμα ισότητας και φεμινισμού της κυβέρνησης της αυτόνομης επαρχίας της Καταλονίας σε επιστολή του.

Επιτρέπεται ο θηλασμός και το «μπουρκίνι»

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές οφείλουν να «υπερασπιστούν τις διακρίσεις για οποιοδήποτε κίνητρο… συμπεριλαμβανομένου του φύλου ή του φύλου, των θρησκευτικών πεποιθήσεων ή του ντυσίματος». Ορίζεται επίσης ότι ο θηλασμός θα πρέπει να επιτρέπεται, καθώς και η χρήση του μουσουλμανικού «μπουρκίνι».

Εκπρόσωπος του τμήματος ισότητας της Καταλονίας είπε στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι η επιστολή ήταν απλώς «μια υπενθύμιση», αλλά ότι είναι υποχρεωτικό για τους δήμους να την υπακούσουν.

Βαρύ πρόστιμο

Όπως αναφέρει το BBC, η περιφερειακή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, μπορεί θεωρητικά να επιβάλει πρόστιμο σε οποιοδήποτε δημαρχείο βρεθεί ότι έχει παραβιάσει τον κανόνα έως και 500.000 ευρώ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως πολλές από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν κατά των δημαρχείων όπου δεν επιτρεπόταν το μπάνιο τόπλες προέρχονταν από μέλη μιας φεμινιστικής ομάδας που ονομάζεται Mugrons Lliures (σ.σ. ελεύθερες θηλές στα ελληνικά). «Αυτό είναι ένα ζήτημα ισότητας των φύλων: Οι άνδρες θα μπορούσαν [να κάνουν τόπλες] και οι γυναίκες όχι», δήλωσε η Μαριόνα Τραμπάλ, εκπρόσωπος της ομάδας.

Το τόπλες έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στην Ισπανία, με το τελευταίο περιστατικό να λαμβάνει χώρα σε εκδήλωση Pride στη πόλη Μούρθια της νοτιανατολικής Ισπανίας, όπου οι διοργανωτές κάλυψαν το σώμα της τραγουδίστριας Ροθίο Σάιθ με μια σημαία LGBTQ αφού ανέβηκε στη σκηνή τόπλες.