Όταν σκέφτεστε τα καλύτερα προϊόντα για την καταπολέμηση της ακμής, μερικά από τα πρώτα συστατικά που σας έρχονται στο μυαλό είναι πιθανότατα τα all-stars όπως το σαλικυλικό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και η ρετινόλη.

Ενώ αυτά τα προϊόντα αξίζουν επάξια τη φήμη που έχουν αποκτήσει, υπάρχει ένα άλλο συστατικό που είναι πιο κάτω από το ραντάρ και δεν τυγχάνει αρκετής αναγνώρισης για τα οφέλη του κατά της ακμής: το αζελαϊκό οξύ.

Τι είναι το αζελαϊκό οξύ

αζελαϊκό οξύ

«Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα φυσικό οξύ που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη», λέει στο womenshealthmag.com η δερματολόγος Dr. Stacy Chimento, από το Riverchase Dermatology στο Bay Harbor Islands της Φλόριντα. Μπορεί, επίσης, να παραχθεί από τη μαγιά στο δέρμα σας. «Συνήθως βρίσκεται σε κρέμες, τζελ ή αφρό για να καταπραΰνει τη φλεγμονή, να ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και να ηρεμεί την ακμή».

Το αζελαϊκό οξύ έχει πολλές χρήσεις, αν και είναι περισσότερο γνωστό για την ικανότητά του να καταπολεμά την ακμή.

«Ως αντιφλεγμονώδες, το αζελαϊκό οξύ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, κάνοντας την ακμή λιγότερο ορατή, λιγότερο κόκκινη και λιγότερο ερεθισμένη», λέει η Δρ. Chimento. Επιπλέον, το συστατικό μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή των πόρων σας από τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ξεσπάσματα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την κυτταρική εναλλαγή και επιβραδύνει την παραγωγή μελανίνης που μπορεί να οδηγήσει σε υπερμελάγχρωση και μέλασμα.

Τι να προσέξετε σχετικά με το αζελαϊκό οξύ

αζελαϊκό οξύ

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου αν σκέφτεστε να εντάξετε το αζελαϊκό οξύ στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Αρχικά, θα πρέπει να εφαρμόζεται μετά τον καθαρισμό και περίπου 15 λεπτά πριν την ενυδάτωση, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα σας.

«Το αζελαϊκό οξύ πρέπει να χρησιμοποιείται πρωί και βράδυ και συνδυάζεται καλύτερα με μια ενυδατική κρέμα ή έναν ενυδατικό ορό», λέει η γιατρός αισθητικής ιατρικής Dr. Azza Halim. «Θα πρέπει, επίσης, να αναμειγνύεται καλά στο δέρμα ή να χρησιμοποιείται ως σημειακή θεραπεία σε σκούρες κηλίδες και να απορροφάται καλά».

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Dr. Chimento, συνήθως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το αζελαϊκό οξύ με άλλα φάρμακα, καθώς η εμφάνιση σημαντικών αποτελεσμάτων μπορεί να πάρει λίγο χρόνο αν χρησιμοποιείτε μόνο το συστατικό από μόνο του -αλλά, φυσικά, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το με τι το αναμειγνύετε.

«Αν και το αζελαϊκό οξύ μπορεί να αναμιχθεί με σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν, η χρήση του με β-υδροξυοξέα (BHA), όπως το σαλικυλικό οξύ, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ξηρότητας και ερεθισμού», δήλωσε η Δρ. Chimento. «Εάν χρησιμοποιείτε μια πιο ισχυρή μορφή αζελαϊκού οξέος που δεν κυκλοφορεί χωρίς συνταγή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας πριν το αναμείξετε ή το συνδυάσετε με οποιαδήποτε συστατικά ή προϊόντα».