Την άνοιξη μπορεί να νιώσουμε την ενεργητικότητά µας να πέφτει κατακόρυφα. Τι φταίει και τι µπορούµε να κάνουµε;

Στοπ στη δίαιτα-αστραπή

Αυτή την εποχή πολλές από εµάς δοκιµάζουµε διάφορες δίαιτες ενόψει του καλοκαιριού. Οι αυστηρές δίαιτες όµως προκαλούν γρήγορα εξάντληση.

Τι να κάνεις: Απόφυγε τις δίαιτες που δεν στηρίζονται σε ισορροπηµένο µενού. Μην παραλείπεις γεύµατα, ειδικά το πρωινό, και µην φεύγεις νηστική για τη δουλειά. Προϊόντα ολικής άλεσης, αµυλούχες τροφές, γιαούρτι και γάλα εξασφαλίζουν ενέργεια µε διάρκεια και πρέπει να είναι στο διαιτολόγιό σου είτε κάνεις δίαιτα, είτε όχι.

Καλός ύπνος

Τώρα µπορεί επειδή αργεί να νυχτώσει να πηγαίνεις πιο αργά για ύπνο. Συνεχίζοντας όµως να ξυπνάς την ίδια ώρα, κοιµάσαι λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε κάθε βράδυ να πηγαίνεις την ίδια ώρα για ύπνο και να συµπληρώνεις το απαραίτητο 8ωρο.

Προσοχή στις αλλεργίες

Η άνοιξη επιδεινώνει τις αλλεργίες. Μέρος όµως της θεραπείας τους είναι και τα αντισταµινικά, που συνήθως φέρνουν υπνηλία.

Τι να κάνεις: Μετρίασε την έκθεση στα αλλεργιογόνα κρατώντας τα παράθυρα του αυτοκινήτου κλειστά (µε τον αέρα στην ανακύκλωση) και αποφεύγοντας να αερίζεις τους εσωτερικούς χώρους µετά τις 10 το πρωί που η συσσώρευσή τους στην ατµόσφαιρα είναι ανεβασµένη.

Ενηµέρωσε τον αλλεργιολόγο αν παίρνεις κάποιο αντιισταµινικό και η υπνηλία είναι έντονη ώστε να σου χορηγήσει άλλο. Μπορείς επίσης αντί για βράδυ να το παίρνεις το απόγευµα ώστε η υπνηλία να είναι ηπιότερη το πρώτο µισό της επόµενης µέρας.

Συχνά η αφυδάτωση είναι ο κύριος λόγος για το αίσθηµα εξάντλησης, γι’ αυτό φρόντιζε να πίνεις αρκετό νερό αυξάνοντας την ποσότητα όσο ανεβαίνει η θερµοκρασία.

Σωστή γυμναστική

Η συνήθεια κάποιων να επισκέπτονται το γυµναστήριο την άνοιξη πέφτοντας ξαφνικά µε τα µούτρα µπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση. Το ίδιο ισχύει και για τις οικιακές δουλειές την άνοιξη που είναι αρκετά βαριές (σήκωµα χαλιών κ.λπ.).

Τι να κάνεις: Ξεκίνησε µε ένα ήπιο πρόγραµµα γυµναστικής. Γενικά, να θυµάσαι ότι κάθε είδους κίνηση, εφόσον δεν υπερβάλλεις, δρα αναζωογονητικά.

Φρόντισε λοιπόν να περπατάς, να κάνεις ποδήλατο κ.λπ. Όσο για τις δουλειές του σπιτιού, µοίρασέ τις µες στην εβδοµάδα ή το µήνα και φρόντισε να κάνεις διάλειµµα για ξεκούραση κάθε µία µε µιάµιση ώρα.

Πηγή: myworld.gr