Υλικά

  • Για τη ζύμη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 6 κουταλιές της σούπας νερό
  • Βούτυρο, αλεύρι για το σκεύος
  • Για τη γέμιση
  • 3 τσαπέλες σύκα
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκοπανισμένα
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα, ελαφρά ψημένα και χοντροκοπανισμένα
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μαύρη ζάχαρη ή λευκή
  • 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι
  • 2-3 κουταλιές σούπας κονιάκ
  • Κανέλα σκόνη κατά βούληση
  • Γαρίφαλο τριμμένο κατά βούληση
  • Ζάχαρη άχνη για τύλιγμα
  • Μερικές σταγόνες σπορέλαιο για το πλάσιμο

Εκτέλεση Για τη ζύμη Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και τρίβουμε μέσα το βούτυρο. Ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά και είναι έτοιμη. Στη συνέχει, αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και ρίχνουμε πάνω τη ζύμη. Με τον πλάστη, την ανοίγουμε αρκετά έως ότου έχει πάχος 1 εκ. Για την συναρμολόγηση γέμιση – ζύμης Στο νεροχύτη της κουζίνας καθαρίζουμε τα σύκα και αφαιρούμε το κοτσάνι. Τα τεμαχίζουμε πάνω σε ξύλο κοπής, σε μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί 1/2 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκοπανισμένα, το 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ελαφρά ψημένα και χοντροκοπανισμένα, το 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο, το 1 φλιτζανάκι του καφέ μαύρη ζάχαρη ή λευκή, την 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας μέλι, τις 2-3 κουταλιές σούπας κονιάκ, την κανέλα σκόνη και το γαρίφαλο τριμμένο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε καλά ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μάζα. Στην αρχή θα σκορπίζονται αλλά όσο τα δουλεύουμε, το μείγμα ομογενοποιείται. Κατόπιν σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο πυρίμαχο σκεύος για τάρτες 28 εκ. ρίχνουμε το φύλλο της ζύμης και πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας να κολλήσει η ζύμη στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους. Πάνω από τη ζύμη τοποθετούμε μια μεμβράνη και ρίχνουμε φασόλια μέχρι να καλύψει το σκεύος. Ψήνουμε τη ζύμη τάρτας για 20 λεπτά, στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Έπειτα βγάζουμε τα φασόλια από τη ζύμη, ρίχνουμε το μείγμα του σύκου και το απλώνουμε να πάει παντού. Ξανά ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στους 180 βαθμούς και η πίτα είναι έτοιμη. Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με μαύρο τσάι με ρούμι και μυρωδικά.