Αν και το ξεσκόνισμα είναι απαραίτητο για να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που έχουν να κάνουν με αυτό -ίσως την πιο βαρετή δουλειά του σπιτιού για τους περισσότερους.

«Το ξεσκόνισμα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε σπίτι», λέει στο southernliving.com μια επαγγελματίας καθαρίστρια. «Όχι μόνο ελέγχει τη συσσώρευση σκόνης στο σπίτι, αλλά βοηθά όσους μπορεί να έχουν άσθμα, αλλεργίες και άλλα προβλήματα υγείας».

Πόσο συχνά, όμως, πρέπει να ξεσκονίζουμε το σπίτι και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε;

Πόσο συχνά να ξεσκονίζετε το σπίτι σας

Ξεσκόνισμα

«Ιδανικά, θα πρέπει να προσπαθείτε να ξεσκονίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», λέει η Amanda. «Για μένα προσωπικά, είναι κάτι που προσπαθώ να κάνω κάθε εβδομάδα, αλλά έχω διαπιστώσει ότι αν μπορείτε να ξεσκονίζετε το σπίτι σας μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα στην καλύτερη περίπτωση, θα το διατηρείτε επίσης σε καλή κατάσταση».

Αν και η Amanda λέει ότι το ξεσκόνισμα κάθε εβδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα είναι ο γενικός κανόνας, προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα ξεσκονίσματος εξαρτάται πραγματικά από τον τρόπο ζωής του σπιτιού σας και από το ποιοι όλοι ζουν μέσα.

Για τα σπίτια που έχουν σκύλους ή ζώα, η Amanda λέει ότι μπορεί να χρειαστεί να ξεσκονίζετε μία φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο για να καθαρίσετε τις τρίχες και την πιτυρίδα του κατοικίδιου.

Πώς να ξεσκονίσετε σωστά το σπίτι σας

Αν νομίζατε ότι το ξεσκόνισμα ήταν ένα απλό πέρασμα προς τα αριστερά και προς τα δεξιά στα τραπεζάκια και τις βιβλιοθήκες, ξανασκεφτείτε το. Όταν η Amanda ρωτήθηκε για το ποιες είναι οι καλύτερες συμβουλές της για το σωστό ξεσκόνισμα, τόνισε τη σημασία του να ξεκινάτε με τα σωστά καθαριστικά.

«Δεν θα συνιστούσα σπρέι για το ξεσκόνισμα. Υπάρχουν σπρέι που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον, επιπλέον, υπάρχουν κάποια προϊόντα γυαλίσματος με πολλά έλαια που αφήνουν σημάδια και υπολείμματα στα έπιπλά σας».

Αντί να χρησιμοποιήσετε σπρέι για ξεσκόνισμα, η Amanda συνιστά ένα υγρό πανί για να σκουπίσετε πρώτα τις περιοχές πριν ξαναπεράσετε με ένα στεγνό πανί. Συνιστά να χρησιμοποιείτε πανιά από μικροΐνες για τις μαλακές τους ιδιότητες που δεν γρατζουνάνε και δεν αφήνουν χνούδι πίσω τους και για τις απορροφητικές τους ιδιότητες που μαζεύουν εύκολα τη σκόνη.