Αν και το φαγητό πριν από τον ύπνο μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα για όλους, για όσους έχουν πεπτικά προβλήματα, όπως η παλινδρόμηση, ή προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους, είναι καλύτερο να επιμείνετε σε ελαφρύτερες επιλογές όταν τρώτε αργά.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να επιλέγετε τρόφιμα χωρίς διεγερτικά όπως η ζάχαρη και η καφεΐνη, ενώ αντιθέτως προτιμήστε τροφές με θρεπτικά συστατικά όπως η τρυπτοφάνη, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες Β, οι οποίες, σύμφωνα με το BBC Food υποστηρίζουν τις φυσικές διαδικασίες ύπνου του οργανισμού.

Βούτυρο αμυγδάλου

Βούτυρο αμυγδάλου

Τα αμύγδαλα όχι μόνο παρέχουν μελατονίνη για την υποστήριξη του ύπνου, αλλά είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο. Αν δυσκολεύεστε με τον ύπνο, φάτε πολλά τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο. Αυτό το μέταλλο όχι μόνο βοηθά στη μετατροπή του αμινοξέος τρυπτοφάνη στην ορμόνη του ύπνου του οργανισμού, αλλά και στην απελευθέρωση του GABA -ενός νευροδιαβιβαστή που συμβάλλει στην ηρεμία του νευρικού σας συστήματος.

Δοκιμάστε λίγο βούτυρο αμυγδάλου απλωμένο σε μια φέτα τοστ ολικής άλεσης ή σε φέτες μήλου.

Smoothie με βατόμουρο και μπανάνα

Σμούθι

Αν σας αρέσει να γυμνάζεστε, τότε το να απολαμβάνετε κάτι πλούσιο σε πρωτεΐνες -όπως αυτό το smoothie– πριν από τον ύπνο μπορεί να υποστηρίξει την αποκατάσταση και την επισκευή των μυών. Επιπλέον, η μπανάνα παρέχουν τρυπτοφάνη, η οποία απαιτείται για την παραγωγή τόσο της σεροτονίνης όσο και της μελατονίνης για την υποστήριξη ενός ξεκούραστου ύπνου.

Αυγά με πράσινα λαχανικά

Μπραντς

Τα αυγά με πράσινα λαχανικά δεν είναι μόνο πανεύκολα στην παρασκευή τους, αλλά με 18 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, λαμβάνετε μια μεγάλη δόση τρυπτοφάνης που υποστηρίζει τον ύπνο. Το πλούσιο σπανάκι προσφέρει, επίσης, ασβέστιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Μια άλλη ελαφριά, υποστηρικτική του ύπνου επιλογή είναι τα αυγά με σπαράγγια.

Παγωμένο γιαούρτι με μούρα

Γιαούρτι με μούρα

Το κατεψυγμένο γιαούρτι μούρων με φυσική γλυκαντική ουσία θα μπορούσε να είναι η λύση για τις βραδινές λιγούρες. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών από τα μούρα και της πρωτεΐνης στο γιαούρτι βοηθούν στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης της ζάχαρης, αποτρέποντας την ενεργειακή έξαρση. Το γιαούρτι παρέχει επίσης ασβέστιο, το οποίο μελέτες έχουν συνδέσει με καλύτερο ύπνο, καθώς απαιτείται για την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης ύπνου του οργανισμού.