Στο άκουσμα της λέξης Κάλαμος οι περισσότεροι φέρνουν στο νου την περιοχή της Αττικής, που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί κοντινή επιλογή για ημερήσια απόδραση δίπλα στη θάλασσα. Ωστόσο, Κάλαμος είναι και ένα πανέμορφο και πολύ ήσυχο νησάκι στο Ιόνιο, ιδανική επιλογή για ρομανικούς ροβινσώνες. Όσοι αναζητάτε μέρη μακριά από όλους και απ’ όλα, αυτό το καλοκαίρι επιλέξτε τον Κάλαμο για τις διακοπές σας.

Ο Κάλαμος, λοιπόν, είναι ένα μικρό νησί, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους μακριά από όλους και απ’ όλα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μύτικα, στην Αιτωλοακαρνανία και αποτελεί ένα από τα πιο πράσινα νησιά του Ιονίου, που εκπλήσσει ευχάριστα με το πλούσιο φυσικό του κάλλος όλους εκείνους που θα το επιλέξουν.

Απόλυτος πρωταγωνιστής του νησιού είναι οι εικόνες με την παρθένα φύση στο μεγαλείο της -από την κορυφή του στα 745 μέτρα και τις πευκόφυτες πλαγιές, μέχρι τις αμμουδιές με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Συνολικά τέσσερις οικισμοί συναντώνται σε όλη την έκταση του νησιού -Κάλαμος, Κάστρο, Επισκοπή, Κεφάλι- με τον Κάλαμο να είναι και στην ουσία η πρωτεύουσα και ο πιο ζωντανός οικισμός όλων, ο οποίος είναι χτισμένος στην πλαγιά του όρους Βουνί.

Ένα μικρό λιμανάκι με βάρκες -σε αυτό καταφτάνουν και τα μικρά πλοία από το Μύτικα που συνδέουν τον Κάλαμο με την ηπειρωτική Ελλάδα-, μια μικρή παραλιακή περαντζάδα με μία ταβέρνα, ένα καφέ και ένα μίνι μάρκετ όσα θα βρείτε και το γνήσιο παραδοσιακό του χρώμα που διατηρείται αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, στα χαρακτηριστικά του οικισμού.

Υπέροχες ακρογιαλιές με διάφανα νερά

Όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, έτσι και ο Κάλαμος ξεχωρίζει για τις υπέροχες ακρογιαλιές του, με τα διάφανα, σαν ψεύτικα νερά του πελάγους να καλούν σε δροσιστικά μακροβούτια. Διασημότερη όλων η Αγραπιδιά, με τα χαρακτηριστικά γαλάζια νερά του Ιονίου και το χοντρό βότσαλο.