Η Ήπειρος και το Ζαγόρι, πιο συγκεκριμένα, φημίζονται για τα παραδοσιακά χωριά τους που κάθε χειμώνα πρωταγωνιστούν στην ταξιδιωτική ατζέντα όσων λατρεύουν τις εξορμήσεις στη φύση.

Συνδυάζοντας το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει την περιοχή με την τοπική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, οι Ασπράγγελοι είναι ένα ιστορικό χωριό που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, το χωριό συναντάται σε κοντινή απόσταση από την πόλη των Ιωαννίνων, στην αρχή σχεδόν του ορεινού όγκου του Ζαγορίου, ενώ συγκαταλέγεται και ανάμεσα στους ένδοξους προορισμούς της περιοχής.

Ασπράγγελοι: Γνωριμία με την ενδιαφέρουσα ιστορία του χωριού

Οι Ασπράγγελοι αποτελούν το κεφαλοχώρι του Ζαγορίου, που κατά τον 19ο αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική άνθηση, ενώ κατά πολλούς εκείνη την περίοδο ήταν το πλουσιότερο χωριό της περιοχής.

Η αντιστασιακή δράση των κατοίκων του ήταν τόσο έντονη, που οδήγησε τους Γερμανούς να πυρπολήσουν ολοκληρωτικά το χωριό στις 15 Ιουλίου του 1943. Ο απολογισμός ήταν 2 νεκροί και 115 καμένα σπίτια, με τα σημάδια της καταστροφής να είναι σε κάποια σημεία του χωριού ορατά μέχρι σήμερα.

Σημείο αναφοράς των Ασπραγγέλων το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας λίγο έξω από το χωριό και το παλιό μοναστήρι της Δοβράς, που χρονολογείται από το 1600. Τέλος, οι πιο τολμηροί μπορούν να τεστάρουν την ανδρεναλίνη τους απολαμβάνοντας μια πτήση με ανεμόπτερο, στην ειδική πίστα που λειτουργεί στις πλαγιές του χωριού.

Στην ουσία πρόκειται για έναν τόπο μαγικό, με την χαρακτηριστική ομορφιά και γραφικότητα των χωριών του Ζαγορίου και της Ηπείρου γενικότερα να συναντάται και εδώ. Με μία μόνο διαφορά: τη «βαριά» του ιστορία, που το ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει γαλήνιες στιγμές στο όμορφο και γραφικό σκηνικό του, να περιδιαβεί στα πέτρινα καλντερίμια με τα λιθόχτιστα κτίρια και αρχοντικά, να ξεκουραστεί στην όμορφη πλατεία με το ναό της Παναγίας, να δοκιμάσει τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές σε κάποια από τις οικογενειακές ταβέρνες του.