Αν και η ιδέα του να μείνει κανείς σε μία φυλακή δεν αποτελεί όνειρο για τους περισσότερους, στο ξενοδοχείο Bodmin Jail στην Κορνουάλη, ίσως κάτι τέτοιο να είναι εφικτό με την έννοια της πολυτέλειας να αποκτά άλλο νόημα.

Εκεί όπου κάποτε, λοιπόν, λειτουργούσε η ομώνυμη φυλακή, σήμερα συναντά κανείς το νεότερο πολυτελές ξενοδοχείο της Βρετανίας. Ένα έργο που διήρκησε έξι χρόνια και κόστισε περίπου 71 εκατομμύρια δολάρια.

Πώς μοιάζει το πολυτελές ξενοδοχείο που φιλοξενείται σε μια φυλακή του 18ου αιώνα

Η τετραώροφη πολυτελής ιδιοκτησία 70 δωματίων χτίστηκε αρχικά το 1779 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γιώργου Γ’, που έγινε διάσημη από την ταινία για τη μακροχρόνια ψυχική του ασθένεια. Το κτίσμα αποτέλεσε μια πρωτοποριακή σχεδιαστική δήλωση για εκείνη την εποχή, διαθέτοντας ζεστό νερό και καλά αεριζόμενους χώρους διαβίωσης για τους κρατούμενους, οι οποίοι κυμαίνονταν από μικρούς εγκληματίες έως και ναυτικούς που καταδικάστηκαν για εγκλήματα. Ωστόσο, δεν ήταν μια «χαλαρή» φυλακή, καθώς στις εγκαταστάσεις της πραγματοποιήθηκαν 55 απαγχονισμοί κρατουμένων.

Η ανακαίνιση του κτιρίου που διήρκησε 6 χρόνια και κόστισε περίπου 71 εκατομμύρια δολάρια αποτέλεσε πραγματική πρόκληση για το αρχιτεκτονικό γραφείο Twelve Architects που εδρεύει στο Λονδίνο, καθώς το ακίνητο είχε καταστραφεί μετά το κλείσιμο της φυλακής τη δεκαετία του 1920. Οι προσπάθειες κατεδάφισης με δυναμίτη είχαν αποτύχει, τόσο παχιοί ήταν οι τοίχοι, αλλά η οροφή είχε καταρρεύσει και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά είχαν αλλοιωθεί αρκετά. Όλες οι ελπίδες για την μετατροπή της, λοιπόν, σε ξενοδοχείο βασίστηκαν στον Matt Cartwright, τον αρχιτέκτονα, ο οποίος έπρεπε να φανταστεί εκ νέου τα ερείπια ως ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Όπως και έκανε τελικά, ενώνοντας τρία κελιά για τη δημιουργία της κάθε σουίτας ξεχωριστά.

Τα αλλοτινά κελιά των κρατουμένων πολυτελείς σουίτες σήμερα

Όσον αφορά στον συνδυασμό πολυτέλειας και ιστορίας του σημείου, τα δωμάτια του ξενοδοχείου με έμφαση στην παραμικρή λεπτομέρεια τα έχουν όλα. Σχεδιασμένα με γούστο και φινέτσα, αποτελούνται από τους αυθεντικούς πέτρινους τοίχους της πρώην φυλακής, εξυμνώντας την εμφάνιση και την αίσθηση της γνήσιας κληρονομιάς, ενώ μια τηλεόραση επίπεδης οθόνης, δωρεάν Wi-Fi, πολυτελή κλινοσκεπάσματα και ένα προσεγμένο μπάνιο προσφέρουν τις καλύτερες σύγχρονες ανέσεις για μια αξέχαστη διαμονή.

Ο Cartwright, μάλιστα, διατήρησε σκόπιμα πολλές από τις τραχιές υφές αυτών των τειχών και άλλες ιστορικές λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια της πολυτελούς ανακαίνισης του κτιρίου. Οι τιμές για καθεμία από τις σουίτες ξεκινούν από 200 λίρες (περίπου 233 ευρώ) συμπεριλαμβανομένου του πρωινού.

Το αλλοτινό εκκλησάκι του Bodmin Jail μετατράπηκε σε μπαρ-εστιατόριο, ενώ όσον αφορά στο κελί, όπου αυτοί οι 50 και πλέον κρατούμενοι θα είχαν περάσει την τελευταία τους νύχτα πριν από την εκτέλεση τους βρίσκεται στην πρώην πτέρυγα γραφείων της φυλακής, το μοναδικό κελί του κτιρίου που δεν έχει μετατραπεί σε υπνοδωμάτιο.