Το φθινόπωρο του 1974, ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ -γνωστός σήμερα και ως «βασιλιάς του τρόμου»- και η σύζυγός του σταμάτησαν για μια διανυκτέρευση σε ένα παλιό ξενοδοχείο με θέα στην πόλη του Κολοράντο. Κατά την άφιξή του το ζευγάρι ενημερώθηκε ότι το ξενοδοχείο έκλεινε για το χειμώνα και λειτουργούσε μόνο με λιγοστό προσωπικό. Παρ’ όλα αυτά, το ζευγάρι έκανε check-in στο δωμάτιο 217, την προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου.

Εκείνο το βράδυ, ο συγγραφέας είχε έναν εφιάλτη στον οποίο είδε τον νεαρό γιο του να κατατρέχεται στους μεγάλους, άδειους διαδρόμους του ξενοδοχείου από ένα αρπακτικό, που κρατούσε στο χέρι του έναν εύκαμπτο σωλήνα. Ξύπνησε ιδρωμένος και βγήκε στο μπαλκόνι να καπνίσει ένα τσιγάρο. Μέχρι να το ολοκληρώσει είχε ήδη επεξεργαστεί το «σκελετό» του βιβλίου που θα γινόταν το τρίτο μυθιστόρημά του και το πρώτο best-seller του, «Η Λάμψη».

Μετά τη δημοσίευση του βιβλίου το 1977 οι επισκέπτες άρχισαν να αυξάνονται, ενώ με την κινηματογραφική προσαρμογή του σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ με πρωταγωνιστή τον Τζάκ Νίκολσον το 1980 η δημοφιλία του ξενοδοχείου αυξήθηκε κατακόρυφα.

Η ανατριχιαστική ιστορία του ξενοδοχείου

Το The Stanley Hotel, ωστόσο, κέρδισε τη φήμη ενός μέρους με παραφυσική δραστηριότητα πολύ πριν από την άφιξη του Κινγκ στο ξενοδοχείο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1909 ως πολυτελές κατάλυμα 420 δωματίων, με ιδρυτή τον επιχειρηματία και εφευρέτη F.O. Stanley, συνιδρυτή της Stanley Motor Carriage Co.

Κατά τη διάρκεια των ετών μετά το θάνατό του το 1940, επισκέπτες του ξενοδοχείου κατά την διάρκεια του check in στη ρεσεψιόν ισχυρίζονταν ότι εμφανίζεται μπροστά τους το φάντασμα του Στάνλεϊ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανέφεραν ότι ακούνε περίεργα γελάκια από το άδειο δωμάτιο μουσικής όπου έπαιζε πιάνο η αείμνηστη Φλόρα Στάνλεϊ.

Ενώ ορισμένα σημεία είναι πνευματικά πιο ενεργά από άλλα, οι επισκέπτες έχουν αναφέρει περίεργα γεγονότα -σκιώδεις φιγούρες, απόκοσμο γέλιο, φώτα που τρεμοπαίζουν και αντικείμενα που κινούνται μόνα τους- σε κάθε δωμάτιο στο συγκρότημα του ξενοδοχείου, το οποίο περιλαμβάνει την ξενοδοχειακή μονάδα και μια αίθουσα συναυλιών.

Το μυστηριώδες δωμάτιο 217

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πιο δημοφιλές δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι το 217, εκείνο στο οποίο διανυκτέρευσε πριν 40 χρόνια ο Κινγκ. Τι το μυστήριο, ωστόσο, έχει το συγκεκριμένο δωμάτιο που προκάλεσε τον εφιάλτη στον ίδιο τον «βασιλιά του τρόμου»;

Διάφορες ιστορίες κάνουν λόγο για το φάντασμα μιας πρώην καμαριέρας του ξενοδοχείου, η οποία τραυματίστηκε σε αυτό. Τη δεκαετία του 1920, μια διαρροή αερίου οδήγησε σε έκρηξη στο δωμάτιο 217 που κατέστρεψε τον δεύτερο όροφο πάνω από την κύρια τραπεζαρία και σχεδόν σκότωσε μια καμαριέρα, την Ελίζαμπεθ Γουίλσον. Η τραυματίας, τελικά, ανάρρωσε και επέστρεψε στη δουλειά της, την οποία κράτησε μέχρι το θάνατό της, σε ηλικία 90 ετών, στο σπίτι της στο Estes Park.

Λίγο αργότερα, το ξενοδοχείο άρχισε να λαμβάνει αναφορές για το φάντασμα μιας καμαριέρας που αιωρείται και περπατά μέσα από κλειστές πόρτες στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Απ’ ό,τι φαίνεται η Γουίλσον δεν πρέπει να έπαιρνε με καλό μάτι τα ανύπαντρα ζευγάρια καθώς δεν ήταν λίγα εκείνα που παραπονέθηκαν για μια αόρατη δύναμη που τους χώριζε κατά την διάρκεια του ύπνου, και τους εργένηδες να παρατηρούν τις αποσκευές τους να είναι οργανωμένες έξω από την πόρτα του δωματίου τους.

Ακόμη και ο ηθοποιός Τζιμ Κάρεϊ όταν έμεινε στο δωμάτιο 217, την περίοδο που το The Stanley Hotel χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για την ταινία του Dumb and Dumber τρόμαξε τόσο πολύ, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, που έτρεξε έξω από το δωμάτιο γυμνός, στη μέση της νύχτας!