Η Λιουμπλιάνα, τα τελευταία ειδικά χρόνια, έχει εξελιχθεί σε έναν hot προορισμό για όσους θέλουν «ποιότητα» στις διακοπές τους. Η λιλιπούτεια πρωτεύουσα της Σλοβενίας ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και το νέο, συνδυάζοντας τη μποέμ γοητεία με τη νεανική και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, ενώ όχι τυχαία την αποκαλούν και «Ελβετία των Βαλκανίων»!

Λιουμπλιάνα

Η Λιουμπλιάνα είναι χτισμένη στις καταπράσινες όχθες του ποταμού Λιουμπλιάνικα και είναι μια πόλη – κόσμημα που αποπνέει αέρα αυθεντικής κομψότητας και αρχοντιάς σε κάθε της γωνιά. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα ερείπια της αρχαίας Emona, το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο και τον καθεδρικό του Αγίου Νικολάου με τον πράσινο τρούλο και τα δίδυμα καμπαναριά.

Λιουμπλιάνα

Το 1895 καταστράφηκε από έναν μεγάλο σεισμό. Τότε, ο σλοβένος αρχιτέκτονας, Γιόζε Πλέτσνικ σχεδίασε ξανά την πόλη με άμεσες αναλογίες με την αρχαία Αθήνα: το Κάστρο της Λιουμπλιάνα ήταν η Ακρόπολη και το κοιμητήριο Ζάλε η νεκρόπολη.

Λιουμπλιάνα

Η πλατεία του Κογκρέσου ήταν η Αγορά, ή τόπος συγκέντρωσης, ενώ στην κεντρική αγορά της Λιουμπλιάνας ενσωματώθηκε μια σκεπαστή στοά. Και για τους λόγους αυτούς, την αποκαλούν και η «Αθήνα της κεντρικής Ευρώπης».

Λιουμπλιάνα

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη σχέση της Λιουμπλιάνα με την χώρα μας και την ιστορία της. Ο δράκος είναι το σύμβολο της πόλης και συνδέεται με τον Ιάσονα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ιάσονας περιπλανιόταν με την Αργώ στους βάλτους γύρω από τον ποταμό Λιουμπλιάνιτσα, που διατρέχει την πόλη. Εκεί βρισκόταν ένας τεράστιος δράκος, που ρήμαζε την περιοχή, αλλά ο έλληνας μηθικός ήρωας τον αντιμετώπισε και τον εξόντωσε.

Λιουμπλιάνα
Λιουμπλιάνα