Οι καταρράκτες ανέκαθεν αποτελούν ένα εντπυωσιακό θέαμα που τραβούν την προσοχή. Ο απόσκομος ήχος που δημιουργείται από τα ορμητικά νερά, το σκηνικό το οποίο περιβάλλει τους καταρράκτες (και τις περισσότερες φορές είναι μαγευτικό), κάνουν αυτό το φαινόμενο της φύσης, πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Μικροί ή μεγάλοι, απόκοσμοι ή όχι, σε τροπικά δάση ή όχι, οι καταρράκτες, πάντα, θα κλέβουν τις εντυπώσεις. Παρακάτω είναι οι πέντε πιο συναρπαστικοί σε όλο τον κόσμο.

Καταρράκτες του Νιαγάρα – Οντάριο Καναδά και Νέα Υόρκη

Οι πιο διάσημοι καταρράκτες σε όλο τον κόσμο και από τα πιο διάσημα και χαρακτηριστικά αξιοθέατα του Καναδά. Αποτελούν ένα σύμπλεγμα καταρρακτών του ομώνυμου ποταμού, στα σύνορα μεταξύ της καναδικής επαρχίας Οντάριο και της αμερικανικής πολιτείας της Νέας Υόρκης. Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν ένα σύντομο ταξίδι με βάρκα ή να κατέβουν περίπου 53 μέτρα στο φαράγγι, απολαμβάνοντας το μεγαλείο της φύσης από κοντά.

Καταρράκτες Iguazú – Αργεντινή & Βραζιλία

Οι 275 καταρράκτες του ποταμού Iguazú εκτείνονται σχεδόν τρία χιλιόμετρα, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο καταρράκτη στον κόσμο. Βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ της επαρχίας Misiones της Αργεντινής και της πολιτείας Paraná της Βραζιλίας και ανήκουν σε δύο προστατευόμενες περιοχές: το Εθνικό Πάρκο Iguazú στην Αργεντινή και το Εθνικό Πάρκο Iguaçu στη Βραζιλία. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από τη δεκαετία του ‘80, κι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και στις δύο χώρες. Η καλύτερη περίοδος για να τους επισκεφτείτε είναι Μάρτιο με Απρίλιο και Αύγουστο με Σεπτέμβριο.

Καταρράκτες Βικτόρια – Ζάμπια και Ζιμπάμπουε

Σχηματίζονται από τον ποταμό Ζαμβέζη, μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε στη νότια Αφρική, και θεωρούνται ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του κόσμου, ενώ αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εξάλλου, πρόκειται για τους καταρράκτες με τον μεγαλύτερο συνδυασμό ύψους (108 μέτρα) και πλάτους (1.708 μέτρα) και τον μεγαλύτερο όγκο νερού που πέφτει στη γη.

Καταρράκτης Gullfoss

Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα φυσικά αξιοθέατα της Ισλανδίας. με το νερό να πέφτει από ύψος 32 μέτρων σε σχεδόν ορθή γωνία, σε δύο διαδοχικά στάδια, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι εκτείνεται μέχρι τα άκρα της γης. Η καλύτερη εποχή για να τον επισκεφτεί κανείς, είναι το καλοκαίρι.

Καταρράκτες Plitvice

Οι 16 καταρράκτες του εθνικού πάρκου των Λιμνών Plitvice ξεχωρίζουν για το γαλαζοπράσινο χρώμα τους και για το καταπράσινο τοπίο. Αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και είναι από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Κροατίας.