Ψηλά βουνά, πυκνόφυτα δάση, ποτάμια με εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια και… μανιτάρια. Πολλά μανιτάρια. Κάπως έτσι, είναι το σκηνικό που συνθέτει τα Γρεβενά, τη «χώρα των μανιταριών», όπως την αποκαλούν κι επίσημα από το 2007. Άλλωστε, τα μανιτάρια αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας, αλλά και έμβλημα – σύμβολο της πόλης της Μακεδονίας.

Οι κάτοικοι πρωτοστατούν στην έρευνα, την καταγραφή, την ανάδειξη και την πολύπλευρη αξιοποίηση του φυσικού τους πλούτου, ενώ κατέχουν επάξια τον τίτλο των πρωτοπόρων της μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας.

Γρεβενά

Ωστόσο, τα Γρεβενά μπορούν να περηφανεύονται και για την ομορφιά του φυσικού τοπίου τους. Αν επισκεφτείτε την πόλη, μπορείτε να απολαύσετε τις βόλτες σας στην πλατεία Ελευθερίας (ή «πλατεία Ρολογιού»), όπου δεσπόζει ο πέτρινος πύργος του ρολογιού.

Γρεβενά

Αν, όμως, αγαπάτε την εξερεύνηση, τότε είστε στο σωστό σημείο, καθώς ολόκληρος ο νομός Γρεβενών θεωρείται ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν την εξερεύνηση και την περιπέτεια, μέσα στη φύση.

Γρεβενά

Πέρα από την πόλη, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα παραδοσιακά χωριά του νομού και τα πέτρινα γεφύρια του Βενέτικου ποταμού.

Γρεβενά

Ο ποταμός με το απαράμιλλου κάλλους φυσικό σκηνικό

Ο λόγος, φυσικά, για τον Βενέτικο, ο οποίος στην ουσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα, τον οποίο, σύμφωνα με το θρύλο, ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε από την μία πλευρά στην άλλη μόνο με ένα άλμα του Βουκεφάλα, του πάντα πιστού αλόγου του.

Και ενώ κάποτε 19 γέφυρες ένωναν τις όχθες του Βενέτικου, σήμερα το πιο γνωστό όλων από αυτά που σώζονται καλοδιατηρημένα είναι το γεφύρι της Πορτίτσας, στην είσοδο του ομώνυμου φαραγγιού. Επίσης, γνωστό γεφύρι είναι και εκείνο του Αζίζ Αγά, που θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Μεγάλα φαράγγια, ήρεμες κοιλάδες και πλούσια παραποτάμια δάση συνθέτουν την εκπληκτική φύση και τα τοπία που μπορεί κανείς να συναντήσει ακολουθώντας την διαδρομή του ποταμού. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βενέτικος ποταμός προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες στα νερά του, όπως ράφτινγκ και καγιάκ.