Όποιος δεν έχει επισκεφτεί τα Χανιά να σηκώσει το χέρι του. Ή μάλλον να ετοιμάσει τη βαλίτσα του και με την πρώτη ευκαιρία να ταξιδέψει στην όμορφη πόλη της Κρήτης και από τις ωραιότερες ολάκερης της χώρας.

Τα Χανιά είναι ιδέα… και αν δεν έχεις τα έχετε επισκεφτεί ποτέ και δεν έχετε ιδέα τι πρέπει να κάνετε και να δείτε στην πόλη, τον χειμώνα εμείς είμαστε εδώ για να σας διαφωτίσουμε. Πάρτε χαρτί και στύλο και σημειώστε:

Ρομαντική βόλτα στο Παλιό Λιμάνι

Από το Ναυτικό Μουσείο στο δυτικό άκρο του μέχρι και το Νεώριο Mόροo στον ανατολικό μυχό του, μπορείτε να θαυμάσετε σε όλο της το μεγαλείο την ομορφιά και την καλαισθησία ενός από τα πιο ρομαντικά σημεία της Κρήτης. Περπατώντας κατά μήκος της παραλιακής περαντζάδας θα θαυμάσετε την αρχιτεκτονικής των Ενετών, όπως αποτυπώνεται στα χαρακτηριστικά στενά κτίρια, καθώς και τον Αιγυπτιακό Φάρο, ο οποίος μονοπωλεί τα βλέμματα όλων.

Μεταξύ των Ακτών Κουντουριώτου και Τομπάζη στέκει ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης, το Γιαλί Τζαμισί, που είναι αφιερωμένο στον πρώτο φρούραρχο Χανίων, τον Κιουτσούκ Χασάν (από πολλούς θα ακούσετε να το αποκαλούν και με αυτή την ονομασία). Ακριβώς μπροστά του, οι παραδοσιακοί αμαξάδες περιμένουν να σας πάνε την πιο ρομαντική βόλτα, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη γραφική πόλη της Κρήτης.

Προχωρώντας ανατολικά θα συναντήσετε τα Νεώρια (γνωστά και ως αρσενάλια). Πρόκειται για πέτρινα κτίσματα με αψιδωτή πρόσοψη, τα οποία λειτουργούσαν ως χώρος επισκευής των πλοίων του ενετικού στόλου. Μην παραλείψετε να καθίσετε σε κάποιο από τα παγκάκια της παραλιακής περαντζάδας και σχεδιάστε τα πιο ρομαντικά σας όνειρα, με φόντο τον Αιγυπτιακό Φάρο. Το σκηνικό, άλλωστε, το επιβάλλει.

Σεργιάνι στην Παλιά Πόλη

Χανιά

Αποκαλούμενη και «Βενετία της Ανατολής», θεωρείται, μάλιστα, μία από τις ομορφότερες παλιές πόλεις ολόκληρης της Μεσογείου. Περπατήστε χωρίς πυξίδα στα γραφικά, κουκλίστικα σοκάκια και αφεθείτε στην αύρα και το μυστήριο που αποπνέει αυτό το τόσο ιδιαίτερο κομμάτι της πόλης. Περάστε κάτω από καμάρες, ανεβείτε και κατεβείτε σκαλάκια, χαζέψτε τις όμορφες αυλές των σπιτιών με τα χρωματιστά λουλούδια και φυτά.

Αγγέλου και Θεοτοκοπούλου (ανήκουν στον Τοπανά, που ήταν η αριστοκρατική συνοικία της πόλης), Ζαμπελίου, Κονδυλάκη και Σκρύδλωφ (κάτω από την πλατεία Μητροπόλεως με το ναό της Παναγίας Τριμάρτυρης) είναι οι πιο πολυσύχναστοι δρόμοι της Παλιάς Πόλης, καθένας από τους οποίους έχει να αναδείξει κάτι ξεχωριστό. Περπατώντας σε αυτούς θα συναντήσετε κάθε λογής εμπορικά καταστήματα όπου μπορείτε να ψωνίσετε αυθεντικά κρητικά αναμνηστικά και χειροποίητα κοσμήματα, αέρινα ρούχα και αξεσουάρ.

Χανιά

Βόλτα στη σκεπαστή Δημοτική Αγορά

Σε ένα εμβληματικό κτίριο που χτίστηκε στα πρότυπα της αγοράς της Μασσαλίας, η σκεπαστή δημοτική αγορά των Χανίων προμηθεύει από το 1913 ντόπιους και επισκέπτες μπαχάρια, ζαρζαβατικά και τοπικά προϊόντα. Μετά τις αγορές, καθίστε σε ένα από τα καφενεδάκια και απολαύστε τσικουδιά με μερακλίδικους μεζέδες.

Χανιά

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια επίσκεψη στο μουσείο της εκάστοτε πόλης που επισκέπτεστε, σχεδόν επιβάλλεται, Στην περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου των Χανίων, είναι επιβεβλημένη. Είναι στεγασμένο στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου, ενώ θα γνωρίσετε την Ιστορία της πόλης από τη νεολιθική εποχή ως τα ρωμαϊκά χρόνια, περιλαμβάνοντας μινωικά ευρήματα αλλά και γλυπτά, ψηφιδωτά, κοσμήματα και άλλους θησαυρούς της γεωμετρικής περιόδου.

Χανιά

Τα Χανιά τη νύχτα

Η πόλη έχει έντονη νυχτερινή ζωή και τον χειμώνα. Ατμοσφαιρικά μπαράκια για χαλαρό ποτό με τους φίλους, κρυμμένα στέκια στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, τα Χανιά διαθέτουν επιλογές διασκέδασης για όλα τα γούστα. Ετοιμαστείτε για ξενύχτι.

Αλλά και για μπόλικο φαγητό, αφού είναι πολλά τα μέρη που θα γευτείτε την αυθεντική κρητική κουζίνα. Να είστε σίγουροι, το τραπέζι σας θα γεμίσει με παραδοσιακά πιάτα όπως απάκι, αρνάκι αντικριστό, χοχλιούς μπουμπουριστούς και σφακιανόπιτες που συνοδεύονται από άφθονη κρητική ρακή ή ντόπιο κρασί.