Μετά την πανδημία, οι ταξιδιώτες κατέκλυσαν τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και τα εθνικά πάρκα της Αμερικής ως μια μορφή «ταξιδιού εκδίκησης», πηγαίνοντας -ή επιστρέφοντας- σε ορισμένους από τους προορισμούς που δεν ήταν προσβάσιμοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Ωστόσο, ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ από την έναρξη της πανδημίας. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν καθώς οι άνθρωποι μεταπήδησαν στην εξ αποστάσεως εργασία και δεν επιβίωσαν αλώβητες όλες οι τουριστικές ατραξιόν της περιόδου.

Είτε κλείνουν μόνιμα είτε προσωρινά, ακολουθεί μια λίστα με κάποια από τα μέρη που δεν μπορείτε να επισκεφθείτε το 2024.

Centre Pompidou, Παρίσι

Παρόλο που το Centre Pompidou στο Παρίσι εξακολουθεί να μοιάζει σοκαριστικά μοντέρνο, στην πραγματικότητα διανύει την έκτη δεκαετία του. Μετά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην πρωτεύουσα της Γαλλίας αυτό το καλοκαίρι, το Pompidou θα «ξεκουραστεί» για να υποβληθεί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ.

Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι το 2030, ενώ το «αδελφό» μουσείο του Pompidou στις Βρυξέλλες βρίσκεται πλέον στα σκαριά, με προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας το 2025.

Noma, Κοπεγχάγη

Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου κρεμάει επίσημα το στέμμα του, σύμφωνα με το CNN Travel. Το Noma, το εστιατόριο της Κοπεγχάγης που έκανε γνωστή τη νέα σκανδιναβική κουζίνα, θα σερβίρει τους τελευταίους πελάτες του το 2024. Ωστόσο, δεν θα εξαφανιστεί εντελώς.

Το 2025, το Noma θα επαναλειτουργήσει ως «μια πρωτοποριακή δοκιμαστική κουζίνα αφιερωμένη στο έργο της καινοτομίας των τροφίμων και στην ανάπτυξη νέων γεύσεων», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

Φάντασμα της Όπερας, Νέα Υόρκη

Μετά από 35 χρόνια και σχεδόν 14.000 παραστάσεις, το εμβληματικό μιούζικαλ «Φάντασμα της Όπερας» υποκλίνεται για τελευταία φορά στη σκηνή της Νέας Υόρκης το 2023.

Αποσύρθηκε με την τιμή να είναι η μακροβιότερη παράσταση του Broadway, ξεπερνώντας άλλα δημοφιλή μιούζικαλ όπως τα «Cats», «Les Miserables» και «A Chorus Line».

Παναγία των Παρισίων, Παρίσι

Παναγία των Παρισίων

Το 2019, ο κόσμος παρακολούθησε με τρόμο την πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και οι δωρεές εισέρευσαν γρήγορα για την αποκατάσταση του δημοφιλούς αξιοθέατου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε αρχικά μια πιο μοντέρνα ανοικοδόμηση της φημισμένης εκκλησίας, αλλά οι παραδοσιακοί επικράτησαν και το 850 ετών αξιοθέατο θα αποκατασταθεί στην αρχική του εμφάνιση. Η Παναγία των Παρισίων έχει προγραμματιστεί να επαναλειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2024.