Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τα νησιά με το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι. Και τον χειμώνα συνηθίζουμε να παίρνουμε τα βουνά. Όμως, σας έχουμε πολλούς λόγους να πάρετε το πλοίο και αυτή την εποχή και να ταξιδέψετε μέχρι τη Σύρο για να ανακαλύψετε την άλλη πλευρά της «αρχόντισσας των Κυκλάδων»… Θα σας μαγέψει.

Άλλωστε, το είχε τραγουδήσει και ο σπουδαίος Μάρκος Βαμβακάρης… «Και μάγια μου ‘χεις κάνει
Φραγκοσυριανή γλυκιά
». Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, τα «μάγια» τα κάνει η ίδια η πλανεύτρα Σύρος που κρατά τη γοητεία και την προσωπικότητά της και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Εξάλλου, η Σύρος είναι πολλά περισσότερα από ένας καλοκαιρινός, νησιωτικός προορισμός. Είναι και τα αριστοκρατικά σοκάκια της Ερμούπολης, τα εκατοντάδες νεοκλασικά κτίριά της, οι ίδιοι οι άνθρωποί της που θα σε αγκαλιάσουν με τη ζεστή φιλοξενία τους. Είναι το παρόν που συναντά το αριστοκρατικό της παρελθόν και πιστέψτε μας, η χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα δένει περισσότερο στο σκηνικό αυτό. Αν κάνετε μια βόλτα στην αριστοκρατική «Ντελαγκράτσια» ή στα «Βαπόρια», θα το καταλάβετε.

Άνω Σύρος

Τι μπορείς να κάνεις στη Σύρο τον χειμώνα

Η διασκέδαση στο νησί δεν σταματά ποτέ. Μπορεί να μην έχει την καλοκαιρινή κοσμοσυρροή (αυτό δεν το λες και κακό), αλλά μπορείτε να διασκεδάσετε και να το χαρείτε, στα κουτουκάκια της Άνω Σύρου με τη ζωντανή ρεμπέτικη μουσική ή στα μπαράκια της Ερμούπολης. Το παρεΐστικο κλίμα συνεχίζεται και στις ταβέρνες με τις λαχταριστές τοπικές γαστρονομικές συνταγές τους. Μπορείτε, επίσης να παρακολουθήσετε παραστάσεις στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων», τη δική της «Σκάλα του Μιλάνου».

Αν είστε χειμερινοί κολυμβητές, εννοείται πως μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας στις παραλίες του νησιού. Αλλά όλοι μπορείτε να απολαύστε τις βόλτες σας στα απίθανα μέρη της.

Βαπόρια, Σύρος

Στην «αρχόντισσα» Ερμούπολη οι επιλογές είναι πολλές. Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας στο λιμάνι και να απολαύσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ στα παραδοσιακά ταβερνάκια γύρω από το δημαρχείο.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε απόγευμα το παραδοσιακό χωριό, Αληθινή με την πανοραμική θέα που φτάνει (αν το επιτρέπει ο καιρός) μέχρι Τήνο, Μύκονο, Νάξο και Πάρο για το μαγικό ηλιοβασίλεμά της.

Ενδιαφέρουσα είναι και η διαδρομή στην Απάνω, στην πιο παρθένα πλευρά του νησιού. Τραχύ τοπίο με απόκοσμη ομορφιά η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA.

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην τραγουδισμένη από τον Βαμβακάρη, Ντελαγκράτσια που βρίσκεται στον κόλπο του Φοίνικα. Υπήρξε το αγαπημένο σημείο των πλούσιων και αριστοκρατών του νησιού, ενώ θα σας εντυπωσιάσουν οι καλοδιατηρημένες επαύλεις.

Αλλά και τα Βαπόρια είναι ένα μέρος μαγικό που ξεχωρίζει για την αριστοκρατική του αύρα και την αρχοντική ατμόσφαιρα, που δύσκολο είναι να μην γοητευτεί κανείς. Σημείο αναφοράς τους ο πανέμορφος και χαρακτηριστικός μπλε τρούλος του Αγίου Νικολάου (του Πλούσιου), ενώ τα διατηρητέα αρχοντικά καπετανόσπιτα που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω σε βράχους, συνθέτουν ένα αυθεντικό αρχιτεκτονικό σύνολο που μόνο θαυμασμό και δέος μπορεί να προκαλέσει.

Στην Άνω Σύρα επισκεφτείτε το μικρό μουσείο με τα προσωπικά είδη του Μάρκου Βαμβακάρη.

Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Οι βόλτες στα σοκάκια της θα σας μείνουν αξέχαστες, όπως και τα σχεδόν 600 νεοκλασικά κτίριά της. Θα εντυπωσιαστείτε από το δημαρχείο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Χώρας, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ, ενώ μπροστά του απλώνεται η πλατεία Μιαούλη με τα αγάλματα και τις προτομές. Εκεί, βρίσκεται και το ιστορικό θέατρο Απόλλων που κατασκευάστηκε το 1864 και η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από ιταλικά πρότυπα.

Στην Άνω Σύρα βρίσκεται ο καθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου. Στον δεύτερο λόφο, δεσπόζει ο ορθόδοξος ναός της Αναστάσεως, γύρω από τον οποίο χτίστηκε η Ερμούπολη, ενώ η θέα και από τις δύο εκκλησίες είναι μαγευτική.

Στο βιομηχανικό Μουσείο θα δείτε διάφορα μηχανήματα και κατασκευές που αποτυπώνουν την εξέλιξη της βιομηχανίας στη χώρα μας.

Στην εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου, πίσω από το λιμάνι, βρίσκεται η αυθεντική εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής στην Ερμούπολη στη Σύρο

Πού να φάτε

Στην Ερμούπολη υπάρχουν αρκετές επιλογές για καλό φαγητό. Στο Avant Garden (Έναντι Θεάτρου Απόλλων, Ερμούπολη) θα ανακαλύψετε εκλεκτά πιάτα. Στο San Michali Food & Culture (Αγίου Δημητρίου 16, Δόξα) θα συνδυάσετε τις υπέροχες γεύσεις με θέα στη θάλασσα. Στην Άνω Σύρο θα βρείτε το Maison de Meze (Δον Ι. Στεφάνου 19, Πιάτσα Άνω Σύρου), ένα εναλλακτικό μεζεδοπωλείο.

Άνω Σύρος

Στην Άνω Σύρο, πάλι, θα βρείτε την πιο ιστορική ταβέρνα του νησιού, το θρυλικό Κατώγι που λειτουργεί από τις αρχές του ’50.

Για τη διαμονή σας υπάρχουν πολλά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε πανέμορφες boutique. Οι περισσότερες επιλογές βρίσκονται στην Ερμούπολη.