Με την Ευρώπη να πιέζει όλο και πιο έντονα τις εταιρείες να χρησιμοποιούν όλες τους USB type-C και την μόνη που αντιστέκεται να είναι η Apple, ήταν ασφαλώς θέμα χρόνου κάποιος να καταφέρει να αντικαταστήσει τη lightning port με μία θύρα USB type-C σε ένα iPhone X.

Αυτός ο κάποιος είναι ο εξαιρετικά ταλαντούχος, όπως φαίνεται, αμερικανός φοιτητής ρομποτικής Κεν Πίλονελ, ο οποίος ξεκίνησε ένα απλό πρότζεκτ μηχανικής με στόχο να προσθέσει μια λειτουργική θύρα USB-C σε ένα iPhone X, αλλά τελικά όλο αυτό εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο και ειδικά αναπάντεχο οικονομικό κέρδος για τον ίδιο.

Το χειροποίητο κινητό των 75.000 ευρώ

Και αυτό γιατί σε μια δημοπρασία για το πρώτο χειροποίητο iPhone με θύρα USB-C στον κόσμο πούλησε το κινητό αυτό έναντι 75.000 ευρώ.

Σε αντίθεση με άλλες τροποποιημένες συσκευές, το συγκεκριμένο custom USB-C iPhone είναι πλήρως λειτουργικό τόσο για φόρτιση όσο και μεταφορά δεδομένων χωρίς παραμικρή επίδραση στην απόδοση ή αύξηση στις διαστάσεις του τηλεφώνου.

Ο Πίλονελ έπρεπε να τροποποιήσει τον C94 connector της Apple και να δημιουργήσει ένα τροποποιημένο κύκλωμα. Χρειάστηκε παράλληλα και τροποποίηση του πλαισίου για να στεγάσει τον ελαφρώς μεγαλύτερο USB-C connector. Γενικά, ο Πίλονελ έχει κάνει φοβερή δουλειά, ενώ ταυτόχρονα πήρε τα εύσημα και από πολλούς συναδέλφους του ή ακόμη και έμπειρους καθηγητές ρομποτικής.

Στη συνέχεια, αφού κατάφερε να δημιουργήσει με επιτυχία το πρώτο iPhone με λειτουργική θύρα USB-C, αποφάσισε να ξεκινήσει μια δημοπρασία στο eBay και το κινητό πουλήθηκε για 86.001 δολάρια, δηλαδή πάνω από 75.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ότι πουλήθηκε σε κόστος πάνω από ογδόντα φορές την αρχική του τιμή πώλησης.

Ωστόσο, ο Πίλονελ προειδοποιεί ότι ο αγοραστής δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την συσκευή αυτή ως κανονικό τηλέφωνο στην καθημερινή του ζωή, ούτε πρέπει να το αποσυναρμολογήσει αλλά ούτε να ενημερώσει το λειτουργικό σύστημα γιατί έτσι κινδυνεύει να το χαλάσει.

Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε πώς ακριβώς ο φοιτητής δημιούργησε το πρώτο USB-C iPhone ενώ τον βλέπετε να ισχυρίζεται ότι μετά την προσθήκη της USB type-C στο iPhone X το τηλέφωνο φορτίζει κανονικά:

H Apple έχει υιοθετήσει την USB-C τεχνολογία στα MacBooks και κάποια μοντέλα iPad, ωστόσο τα iPhones συνεχίζουν να χρησιμοποιούν θύρες Lightning.