Στην τρίτη δεκαετία μπαίνει η ιντερνετική διαφήμιση με banner, καθώς σαν σήμερα εμφανίστηκε η πρώτη διαφημιστική καταχώρηση banner!

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Οκτωβρίου 1994, όταν το πρώτο διαφημιστικό banner στον Ιστό, εμφανίστηκε στο HotWired, τον πρόδρομο του γνωστού Wired.

Η φανταχτερή πρώτη διαφήμιση, μπορεί σήμερα να φαντάζει παρωχημένη, έφερε όμως επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών ιστοσελίδων. Οι διαστάσεις του banner ήταν 468*60 και στην επιλεγμένη περιοχή η πρώτη εταιρεία που διαφημίστηκε ήταν ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός AT&T. Ο αναγνώστης διάβαζε στο banner «Έχετε ποτέ κλικάρει με το ποντίκι σας εδώ; Θα κλικάρετε».

Οι διαφημίσεις με banner τροφοδότησαν την πρώτη έκρηξη του web. Το HotWired, η ιντερνετική έκδοση του περιοδικού Wired, απέκτησε σύντομα περισσότερους υπάλληλους από την έντυπη έκδοση, λάνσαρε μια μηχανή αναζήτησης (HotBot) και είχε έσοδα 20 εκατ. το χρόνο.

Και μπορεί για τους χρήστες οι διαφημίσεις με banner, να είναι εξαιρετικά ενοχλητικές, όμως έφεραν επανάσταση στη διαφήμιση. Για πρώτη φορά, οι ειδικοί του μάρκετινγκ μπορούσαν να γνωρίζουν πόσοι είδαν μια διαφήμιση καθώς και πόσοι κλίκαραν πάνω της.

Σήμερα, η διαδικτυακή διαφήμιση είναι μια τεράστια βιομηχανία με τζίρο 24 δισ. δολάρια.