proho.gr

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης των Γάλλων Εκδοτών (Syndicat national de l’édition, SNE), στις 7 Ιουνίου, η συλλογική αγωγή την οποία είχαν υποβάλει το 2006 εναντίον του προγράμματος ψηφιοποίησης βιβλίων της Google «αναστέλλεται οριστικά, μετά από λύση την οποία έχουμει επεξεργαστεί σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία».

Υπενθυμίζεται ότι η αγωγή εναντίον της Google είχε υποβληθεί τον Ιούνιο του 2006 στα γαλλικά δικαστήρια, εκ μέρους του εκδοτικού ομίλου La Martinière-Le Seuil, με την υποστήριξη της Ένωσης Εκδοτών και της Εταιρείας Συγγραφέων (Société des gens de lettres, SGDL). Τον Δεκέμβριο του 2009 εκδόθηκε η πρώτη καταδικαστική απόφαση εναντίον της Google.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2011, ο όμιλος La Martinière αποσύρθηκε οριστικά από τη δικαστική διαδικασία, υπογράφοντας συμφωνία με τη Google για την ψηφιοποίηση των εξαντλημένων έργων του κατόπιν αδείας, ενώ η συμφωνία προέβλεπε και τον τρόπο εμπορικής αξιοποίησης των έργων αυτών και από τις δύο πλευρές.

Στο ίδιο πνεύμα, προηγήθηκε τον Ιούλιο του 2011 η συμφωνία ανάμεσα στη Google και στον όμιλο Hachette Livre, ο οποίος όμως δεν είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη μαζί της. Οι εξελίξεις αυτές ενεργοποίησαν, ουσιαστικά, τη διαδικασία ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στο Παρίσι στις 11 Ιουνίου, η Ένωση Εκδοτών/SNE παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας «συμφωνίας-πλαισίου με τη Google που αφορά τα μέλη της. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, κ. Antoine Gallimard, «η συμφωνία προβλέπει την ψηφιοποίηση των εξαντλημένων έργων και την ενσωμάτωσή τους στη βάση Google Livres, μόνον εφόσον έχουν συμφωνήσει οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων» (αδειοδότηση η οποία έπρεπε, κανονικά, να είχε ζητηθεί όταν άρχισε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης βιβλίων της Google στις ΗΠΑ).

Με τη σειρά της, η Εταιρεία Συγγραφέων/SGDL, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται η λήξη της δικαστικής αντιδικίας με τη Google και η επίτευξη συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και «η δημιουργία ενός μητρώου συγγραφέων και κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων στη Γαλλία από τη SGDL, με τη χρηματοδότηση της αμερικανικής εταιρείας».

Η Google, επίσης, θα υποστηρίξει το πρόγραμμα «Οι μικροί πρωταθλητές της ανάγνωσης» (Les petits champions de la lecture), που έχει ξεκινήσει η Ένωση Εκδοτών, με αντικείμενο την προώθηση της χαράς της ανάγνωσης και του πάθους τους για το βιβλίο στους νέους, δήλωσε ο εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Philippe Colombet.