proho.gr

Δυστυχώς ή ευτυχώς η κατάσταση στα mobile λειτουργικά συστήματα έχει πάρα πολλές ομοιότητες με εκείνη που επικρατούσε στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Για κάθε 10 υπολογιστές υπήρχαν 11 διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.

Πρόκειται βέβαια για υπερβολή αλλά η αλήθεια είναι ότι τα Windows δεν είχαν επικρατήσει ακόμη, το OS/2 έδινε μια μάχη που τελικά δεν κέρδισε, κάποιοι χρησιμοποιούσαν ακόμη DOS και φυσικά υπήρχαν τα UNIX, Mac OS κλπ.

Αν και η ποικιλία είναι κάτι αναμφίβολα θετικό, έχει και τα μειονεκτήματα της. Λιγότερες διαθέσιμες εφαρμογές, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη αφού κάθε εταιρεία επενδύει στο δικό της σύστημα και φυσικά αδιέξοδα για τους χρήστες όταν ένα λειτουργικό εγκαταλείπεται. Π.χ. ό,τι συμβαίνει σήμερα με το Symbian, Windows Mobile και το BlackBerry OS.

Κάτι αντίστοιχο μάλλον πάει να γίνει και σήμερα με τα mobile. Εκτός από τα iOS και Android έχουμε επίσης τα Windows Phone, τα θνήσκοντα Symbian, BlackBerry OS και Windows Mobile και φυσικά το ήδη εγκαταλελειμμένο WebOS της HP.

Την ίδια στιγμή όμως έχουμε και νέες αναδυόμενες πλατφόρμες. To Boot2Gecko της Mozilla, το Ubuntu για φορητές συσκευές που κάποια στιγμή λογικά θα κυκλοφορήσει όπως βέβαια και το Tizen. Για να μην μιλήσουμε βέβαια για παράλληλες διανομές του Android όπως το CyanogenMod.

Στο πλαίσιο αυτό της πολυδιάσπασης και του κατακερματισμού λοιπόν, οι υπεύθυνοι του Tizen OS (ανάμεσα τους οι Intel, Samsung, Huawei κλπ.) έδωσαν στην κυκλοφορία την έκδοση 1.0 για developers η οποία έχει την κωδική ονομασία Larkspur.

Το γεγονός δίνει την δυνατότητα στους προγραμματιστές να αναπτύξουν εφαρμογές αποκλειστικά για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα κάνοντας σαφές ότι σύντομα θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε smartphones και tablets.

Η διανομή περιλαμβάνει εργαλεία για την ανάπτυξη εφαρμογών, ενώ ιδιαίτερη προσοχή και βάρος έχει δοθεί στη δυνατότητα δημιουργίας web εφαρμογών. Αν πράγματι αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αυτές τότε είναι πολύ πιθανό οι εφαρμογές που θα έχουν δημιουργηθεί για το Tizen OS θα μπορούν να λειτουργήσουν και σε άλλες πλατφόρμες.

Σε κάθε περίπτωση το Tizen OS το οποίο αποτελεί διάδοχο του MeeGo έχει αρκετές προοπτικές να αναδειχθεί ως ισχυρή mobile πλατφόρμα. Εκτός από την στήριξη που έχει από εταιρείες όπως η Intel και η Samsung, το στηρίζει επίσης και το Linux Foundation. Το γεγονός σημαίνει ότι θα μπορεί πιο εύκολα να αντλήσει από την open source κοινότητα γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα και φυσικά με ελάχιστο κόστος.