Ο Watson έβαλε τα γυαλιά στους ανθρώπους. Ο σούπερ υπολογιστής της IBM διαγωνίστηκε με αντιπάλους δύο ανθρώπους στο αμερικανικό τηλεπαιχνίδι Jeopardy και νίκησε πανηγυρικά.

Μετά από τρεις γύρους, στον πρώτο από τους οποίους υπήρχε ισοπαλία, ο «Γουότσον» δεν άφησε κανένα περιθώριο στους δύο ανθρώπους αντιπάλους του. Μάλιστα οι τελευταίοι έδειχναν να έχουν απελπιστεί με την ταχύτητα που το νέο «καμάρι» τεχνητής νοημοσύνης της ΙΒΜ επιδείκνυε το τεράστιο εύρος εγκυκλοπαιδικών γνώσεών του και μπορούσε να λύνει τα αινίγματα του παιγνιδιού.

Τελικά, ο υπολογιστής κέρδισε 77.147 δολάρια έναντι 24.000 δολαρίων του δεύτερου Κεν Τζένιγκς και 21.600 δολαρίων του τρίτου Μπραντ Ράτερ. Όλα τα κέρδη του «Γουότσον» θα δωρηθούν από την ΙΒΜ για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με αναλυτές, η νίκη του μηχανήματος, πρέπει να λυπεί αλλά και να ευχαριστεί τους ανθρώπους, αφού δικό τους δημιούργημα είναι ο «Γουότσον». Ανήκει σε μια νέα γενιά υπολογιστών που «καταλαβαίνουν» τη «φυσική γλώσσα» και όχι μόνο τις γλώσσες προγραμματισμού. Μπορεί να κατανοεί ακόμα και τα νοήματα των λέξεων, κάτι που μέχρι τώρα μόνο οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν.