Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που δοκιμάστηκε από ένα νοσοκομείο στη Βρετανία εντόπισε με επιτυχία μικροσκοπικά σημάδια καρκίνου του μαστού σε 11 γυναίκες, τα οποία οι γιατροί που τις εξέτασαν δεν κατάφεραν να διαγνώσουν.

Το εργαλείο, που ονομάζεται Mia, δοκιμάστηκε πιλοτικά με την παράλληλη παρουσία γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και ανέλυσε τις μαστογραφίες πάνω από 10.000 γυναικών.

Οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν καρκίνο, αλλά επισήμανε με επιτυχία όλες όσες είχαν συμπτώματα, καθώς και επιπλέον 11 που δεν είχαν εντοπίσει οι γιατροί.

Στα πρώτα τους στάδια, οι καρκίνοι μπορεί να είναι εξαιρετικά μικροί και δύσκολα εντοπίσιμοι.

Όπως αναφέρει το BBC, το σύστημα Mia εφαρμόστηκε στο Grampian, σε όγκους που ήταν πρακτικά αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι, όμως, ανάλογα με τον τύπο τους, μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα.

Η Μπάρμπαρα ανακάλυψε ότι έχει καρκίνο σε πολύ πρώιμο στάδιο

Η Μπάρμπαρα ήταν μία από τις 11 ασθενείς των οποίων ο καρκίνος εντοπίστηκε από το Mia, αλλά δεν είχε εντοπιστεί από τους ακτινολόγους του νοσοκομείου. Επειδή ο όγκος των 6 χιλιοστών εντοπίστηκε τόσο νωρίς, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλά χρειάστηκε μόνο πέντε ημέρες ακτινοθεραπείας.

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού με όγκους που είναι μικρότεροι από 15 χιλιοστά όταν ανακαλύπτονται, έχουν ποσοστό επιβίωσης 90% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Μπάρμπαρα δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένη που η θεραπεία ήταν πολύ λιγότερο επεμβατική από εκείνη της αδελφής και της μητέρας της, οι οποίες είχαν επίσης παλέψει στο παρελθόν με την ασθένεια.

Χωρίς τη βοήθεια του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, ο καρκίνος της Μπάρμπαρα ενδεχομένως να μην είχε εντοπιστεί μέχρι την επόμενη μαστογραφία ρουτίνας τρία χρόνια αργότερα, ενώ δεν είχε εμφανίσει κανένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα.

Εργαλεία όπως το Mia έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον χρόνο αναμονής για τα αποτελέσματα από 14 ημέρες σε τρεις, υποστηρίζει η εταιρεία προγραμματισμού του, η Kheiron Medical.

Καμία από τις περιπτώσεις που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν αναλύθηκε μόνο από το Mia – σε καθεμία από αυτές έγινε και ανθρώπινη εξέταση. Επί του παρόντος, δύο ακτινολόγοι εξετάζουν κάθε περίπτωση, αλλά η ελπίδα είναι ότι ένας από αυτούς θα μπορούσε μια μέρα να αντικατασταθεί από το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, μειώνοντας ουσιαστικά στο μισό τον φόρτο εργασίας.

Από τις 10.889 γυναίκες που συμμετείχαν στη δοκιμή, μόνο 81 δεν ήθελαν το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης να εξετάσει τις σαρώσεις τους, δήλωσε ο Dr Gerald Lip, κλινικός διευθυντής του προληπτικού ελέγχου μαστού στη βορειοανατολική Σκωτία και ο γιατρός που ηγήθηκε του έργου.

Οι… ατέλειες του Mia που είναι «φίλος» των γιατρών

Η Sarah Kerruish, επικεφαλής στρατηγικής της Kheiron Medical, δήλωσε ότι χρειάστηκαν έξι χρόνια για να κατασκευαστεί και να εκπαιδευτεί το Mia, και αυτό έγινε σε «εκατομμύρια» μαστογραφίες γυναικών σε όλο τον κόσμο. «Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα είναι ότι όταν αναπτύσσεις τεχνητή νοημοσύνη για μια κατάσταση υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να ενσωματώνεις τη συμμετοχικότητα από την πρώτη μέρα», δήλωσε.

Οι γιατροί που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού εξετάζουν κατά μέσο όρο περίπου 5.000 μαστογραφίες ετησίως και μπορούν να δουν 100 σε μία μόνο συνεδρία. «Υπάρχει ένα στοιχείο κόπωσης», λέει ο Δρ Lip. «Κάποιος θα σε διακόψει, κάποιος μπαίνει μέσα, κάποιος κουβεντιάζει. Μπορεί να αποσπαστεί η προσοχή και μετά αναρωτιέσαι “πώς στο καλό μου ξέφυγε αυτό;”. Συμβαίνει όντως» λέει. «Βλέπω το Mia ως φίλο και ως βοήθεια στην εξάσκησή μου» προσθέτει.

Το Mia όμως δεν είναι τέλειο. Δεν είχε πρόσβαση σε κανένα ιστορικό ασθενούς, οπότε, για παράδειγμα, θα σημείωνε κύστες που είχαν ήδη εντοπιστεί σε προηγούμενες σαρώσεις και είχαν χαρακτηριστεί ακίνδυνες. Επίσης, λόγω της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, το στοιχείο μηχανικής μάθησης του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ήταν απενεργοποιημένο – έτσι δεν μπορούσε να μάθει κατά τη διάρκεια της εργασίας και να εξελιχθεί. Κάθε φορά που αναβαθμιζόταν έπρεπε να υποβάλλεται σε νέα αναθεώρηση.

«Τα αποτελέσματα της χρήσης του Mia είναι ενθαρρυντικά και συμβάλλουν στην ανάδειξη των συναρπαστικών δυνατοτήτων που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη για τη διάγνωση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πραγματικοί κλινικοί ακτινολόγοι είναι απαραίτητοι και αναντικατάστατοι, αλλά ένας κλινικός ακτινολόγος που χρησιμοποιεί γνώσεις από επικυρωμένα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι ένα ολοένα και πιο χρήσιμο εργαλείο για τη φροντίδα των ασθενών» λέει η Δρ Julie Sharp, επικεφαλής των πληροφοριών για την υγεία στο Cancer Research UK

«Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να βρεθούν οι καλύτεροι τρόποι χρήσης αυτής της τεχνολογίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς με καρκίνο» προσέθεσε.