Στις 27 Ιανουαρίου του 2010 ένα «μεγάλο μυαλό» κήρυξε τον υπολογιστή «νεκρό». Ήταν η μέρα που ο Στιβ Τζομπς ανέβηκε στη σκηνή του Σαν Φρανσίσκο για να παρουσιάσει το iPad. Την ίδια μέρα ο γνωστός αμερικάνος συγγραφέας και δημοσιογράφος, Νίκολας Καρ, που έχει επίσης διερωτηθεί αν «μας αποβλακώνει η Google», έγραψε στο περιοδικό «The New Republic»: «Το PC πέθανε και επίσημα σήμερα».

Εκείνη την περίοδο, βέβαια, δεν χρειαζόταν να είσαι σπουδαίος στοχαστής για να αντιληφθείς τις απαρχές μιας μεγάλης τάσης που ξεκινούσε. Οι ολοένα και πιο ισχυρές κινητές συσκευές έδιναν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ολοκληρώνουν γρήγορα διάφορες εργασίες που παλαιότερα απαιτούσαν έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Personal Computer) ή ευρέως γνωστό ως PC. Αυτή η τεχνολογική μετάβαση αφαίρεσε μεγάλο μέρος της ζήτησης των Η/Υ από τους καταναλωτές, αλλά δεν έκανε και τόσο μεγάλη ζημιά στη ζήτηση από τις επιχειρήσεις.

Η γέννηση και το θάνατος των netbooks

Το πρώτο και ίσως μοναδικό «θύμα», ήταν το netbook, μια κατηγορία φθηνών υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν μικρότερες οθόνες από αυτές που συνήθως υπάρχουν σε φορητούς υπολογιστές (laptops), με τους κατασκευαστές να υποθέτουν ότι οι απλοί καταναλωτές δεν θα παρατηρούσαν τη διαφορά. Τα netbooks ήταν αργά και φθηνά και εξαφανίστηκαν γρήγορα.

Η πανδημία και η αναγέννηση των PC

Μία δεκαετία και τέσσερα χρόνια αργότερα, ο προσωπικός υπολογιστής, το PC, είναι ολοζώντανο, καταφέρνοντας να εξελιχθεί και να επιβιώσει, αλλά και να αποτινάξει την ταμπέλα του «είδους προς εξαφάνιση».

Και αυτό γιατί το 2020, μέσα στην πανδημία, οι υπολογιστές ξαναγεννήθηκαν! Τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών, IDC, αποκάλυψαν ότι εκείνη τη χρονιά σημειώθηκε η υψηλότερη αύξηση σε παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών από το 2010, με καταλύτη τη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία και μάθηση που προκλήθηκε λόγω Covid.

Τέσσερα χρόνια μετά, κάτι άλλο έχει έρθει να δώσει νέα πνοή στους προσωπικούς υπολογιστές και αυτή είναι η τεχνητή νοημοσύνη. «Στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπάρχει επιτέλους λόγος για αισιοδοξία. Η εταιρεία Canalys αναμένει ότι η αγορά PC θα επιστρέψει σε ανάπτυξη 8% το 2024, καθώς οι πελάτες θα θελήσουν να ανανεώσουν τους υπολογιστές της εποχής της πανδημίας και θα εμφανιστούν νέες συσκευές με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης», αναφέρουν οι αναλυτές Ben Caddy και Kieren Jessop.

Οι παγκόσμιες αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών ανήλθαν σε 68,5 εκατομμύρια μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας μείωση του όγκου κατά 7,2% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC.

Η έκρηξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) θα μπορούσε να ενισχύσει τις πωλήσεις υπολογιστών, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ενεργά την ενσωμάτωση χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και τις εμπειρίες αναψυχής, όπως τα παιχνίδια, σύμφωνα με την Canalys.

Η εταιρεία προβλέπει ότι το 60% των υπολογιστών το 2027 θα έχουν ενσωματωμένη AI. «Οι υπολογιστές, οι οποίοι αποτελούν κεντρικό στοιχείο της σύγχρονης εργασίας και ζωής, πρόκειται τώρα να εξελιχθούν τόσο στον τομέα του λογισμικού όσο και στον τομέα του υλικού για να συμβαδίσουν με αυτή την τάση», επισημαίνει.

Ο CEO της εταιρείας υπολογιστών HP, Enrique Lores, δήλωσε πρόσφατα στο CNBC ότι οι νέοι υπολογιστές της εταιρείας με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της αγοράς PC. «Αυτό πρόκειται να διπλασιάσει την ανάπτυξη της κατηγορίας PC από το επόμενο έτος», δήλωσε ο ίδιος.

«Παρόλο που στην αρχή οι υπολογιστές με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη θα απευθύνονται σε συγκεκριμένα τμήματα μεγάλων επιχειρήσεων, με τη μείωση του κόστους και με περισσότερες δυνατότητες χρήσης θα βρουν τον δρόμο τους και στην ευρύτερη αγορά», δήλωσαν οι αναλυτές της IDC.

«Η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων AI στους υπολογιστές αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για αναβαθμίσεις, φτάνοντας στα ράφια ακόμα και από το 2024», πρόσθεσαν χαρακτηριστικά.