Εκνευρισμένος εμφανίζεται ο Έλον Μασκ το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας να διαχειριστεί τη ζημιά που προκάλεσαν στο προφίλ του ίδιου, αλλά και στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Χ», οι αντισημιτικές αναρτήσεις του.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογικής βιομηχανίας, εν μέσω ενός κύματος φυγής διαφημιστών από το δημοφιλές social media και επικρίσεων ακόμη και από τον Λευκό Οίκο για «αντισημιτικό και ρατσιστικό μίσος», εμφανίστηκε στο 2023 DealBook Summit στη Νέα Υόρκη και επιτέθηκε σε όσες εταιρείες εγκαταλείπουν το «Χ».

«Αν κάποιος προσπαθήσει να με εκβιάσει με διαφήμιση, η απάντηση είναι μόνο μία: άντε γ@μ…», μιλώντας στον δημοσιογράφο του CNBC, Άντριου Ρος Σόρκιν.

Ο Μασκ στοχοποίησε μάλιστα και την Disney, μια από τις κορυφαίες εταιρείες που απέσυραν τις καμπάνιες τους από το X. «Γεια σου Μπομπ!», είπε απευθυνόμενος στον διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας, Μπομπ Ίγκερ, που βρισκόταν στην αίθουσα, και άφησε να εννοηθεί πως οι δικοί του υποστηρικτές θα απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο και θα μποϊκοτάρουν τις εν λόγω εταιρείες.

«Όλος ο κόσμος θα μάθει ότι αυτοί οι διαφημιστές σκότωσαν την εταιρεία και θα το καταγράψουμε με κάθε λεπτομέρεια», είπε ο ιδιοκτήτης της Tesla, της SpaceX και του «X». Και πρόσθεσε: «Και εάν θέλουν να με μισήσουν γι’ αυτό, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ας με μισήσουν».

Σημειώνεται πως ο προσωπικός λογαριασμός του Μασκ στο X έχει περίπου 164 εκατομμύρια ακολούθους – αν και το Mashable, ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας, υποστήριξε τον Αύγουστο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ακολούθων του φαινόταν να μην είναι αυθεντικοί ή να είναι  ανενεργοί λογαριασμοί.

Οι αναρτήσεις, που υιοθετούσαν αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας, έχουν πυροδοτήσει χειμαρρώδεις αντιδράσεις και ο Μασκ επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να αλλάξει το εις βάρος του κλίμα.

Αποκάλεσε τα επίμαχα μηνύματα ως «ένα από τα πιο ανόητα, αν όχι το πιο ανόητο πράγμα που έχω κάνει ποτέ στην πλατφόρμα. Λυπάμαι για αυτή την ανάρτηση». Έφτασε στο σημείο να ταξιδέψει και στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και εξέφρασε την υποστήριξή του στα σχέδιά του για τη Γάζα.

Όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ισχυρίστηκε πως αυτή είχε προγραμματιστεί πριν από τις αναρτήσεις του και και δεν ήταν μέρος μιας «περιοδείας συγγνώμης».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του CNBC για το εάν ασκεί κάποιος επιρροή πάνω του – ή εάν νιώθει έτσι – ο Μασκ υποστήριξε εμμέσως πως η μοναδική επιρροή που ασκείται πάνω του είναι από τους καταναλωτές. «Εάν φτιάχνουμε κακά προϊόντα που οι άνθρωποι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν, οι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν κάτι άλλο».

Ο δημοσιογράφος Άντριου Ρος Σόρκιν τον ρώτησε «πώς αισθάνεται για την επιρροή που μπορεί να έχουν οι Κινέζοι επάνω του» υπονοώντας το εργοστάσιο της Tesla στη χώρα και την εξάρτηση της εταιρείας από τους Κινέζους καταναλωτές για σημαντικό μέρος των πωλήσεων.

Και συνέχισε την ερώτησή του λέγοντας: «Δεν είναι υποκριτικό να δραστηριοποιείστε στην Κίνα, ή σε άλλες χώρες, που δεν ακολουθούν την ελευθερία του λόγου που λέτε πως υποστηρίζετε;». Ο διευθύνων σύμβουλος απάντησε: «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η πλατφόρμα “Χ”, είναι να τηρεί τους νόμους κάθε χώρας. Πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό;»

Σχετικά με την OpenAI και τις πρόσφατες διαμάχες της στο διοικητικό συμβούλιο, ο Μασκ ανέφερε ότι είχε μιλήσει με πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είχε μάθει τι ακριβώς οδήγησε στην πρόσφατη απόλυση και στη συνέχεια στην επαναπρόσληψη του CEO Σαμ Άλτμαν.

Είπε επίσης ότι έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τον Άλτμαν προσωπικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αισθάνεται ότι ο CEO του OpenAI έχει υπερβολική δύναμη. «Το δαχτυλίδι της εξουσίας μπορεί να διαφθείρει», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλον Μασκ υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της OpenAI μαζί με τον Σαμ Άλτμαν, ωστόσο αποχώρησε το 2018, όταν ο τελευταίος διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Microsoft.

Έκτοτε ο Έλον Μασκ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές της. Οι πληροφορίες για την αποχώρηση του μεγιστάνα της τεχνολογίας είναι διφορούμενες. Κάποιοι υποστηρίζουν πως απλώς απέτυχε να την εξαγοράσει, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε πως διαφώνησε – ηθικά – με τα σχέδια της ομάδας.

«Η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ για τον κίνδυνο που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη στο να βλάψει την ανθρωπότητα. Δεν κοιμόμουν καλά το βράδυ και μόνο σε αυτή τη σκέψη», υποστήριξε. Πάντως πρόσφατα o Έλον Μασκ παρουσίασε το δικό του μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το Grok, το οποίο μάλιστα προβλήθηκε ως μια AI χωρίς αναστολές και περιορισμούς, χωρίς «πολιτική ορθότητα».