Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι θα έδινε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την περιουσία του στη Wikipedia, αν η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που βασίζεται σε δωρεές άλλαζε το όνομά της σε «D-kipedia». Ο Μασκ, ο οποίος πέρυσι διαπληκτίστηκε με τον μη κερδοσκοπικό ιστότοπο για την έλλειψη «αντικειμενικότητας», έκανε την προσφορά στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή.

«Θα τους δώσω ένα δισεκατομμύριο δολάρια αν αλλάξουν το όνομά τους σε D-kipedia», έγραψε ο Μασκ στο Twitter. Επιπλέον, ο ίδιος επέκρινε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βρίσκεται πίσω από τον ιστότοπο, το Wikimedia Foundation, επειδή ζητάει πολλά χρήματα. «Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το Ίδρυμα Wikimedia θέλει τόσα πολλά χρήματα;», είπε ο Μασκ, η καθαρή αξία του οποίου ανέρχεται σε περίπου 204 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. «Η Wikipedia χάνει την αντικειμενικότητά της».

«Σίγουρα δεν χρειάζονται για τη λειτουργία της Wikipedia. Μπορείτε κυριολεκτικά να χωρέσετε ένα αντίγραφο ολόκληρου του κειμένου στο τηλέφωνό σας! Οπότε, για ποιο λόγο ζητούνται τα χρήματα; Τα ερευνητικά μυαλά θέλουν να μάθουν…», πρόσθεσε.

Το σχόλιο του Μασκ συνόδευσε ένα σημείωμα που ανέφερε ότι μέσω της Βικιπαίδειας, η οποία βασίζεται στις ενημερωτικές σελίδες που γράφονται και συντηρούνται από μια κοινότητα εθελοντών, το Ίδρυμα Wikimedia διαχειρίζεται πάνω από 25 δισεκατομμύρια προβολές σελίδων και 44 εκατομμύρια επεξεργασίες σελίδων το μήνα.

Σύμφωνα με το nypost.com, η επιχείρηση απαιτεί περίπου 146 εκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για την ανάπτυξη προϊόντων, τη βελτίωση του σχεδιασμού και τη νομική υποστήριξη, καθώς και για την εκπαίδευση, τη διοίκηση και τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Η Post ζήτησε σχόλιο από το Ίδρυμα Wikimedia, με έναν εκπρόσωπο να επισημαίνει πως το μοντέλο χρηματοδότησής του, βασίζεται σε δωρεές. «Η Wikipedia είναι ο μόνος δικτυακός τόπος μεταξύ των 10 πιο πολυσύχναστων παγκόσμιων δικτυακών τόπων, που διαχειρίζεται από ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το Ίδρυμα Wikimedia. Λειτουργεί με ένα κλάσμα του κόστους αυτών των ιστότοπων και επενδύουμε κάθε δωρεά που λαμβάνουμε, στην εξυπηρέτηση της Wikipedia, σε άλλα έργα της Wikimedia και στην αποστολή της ελεύθερης γνώσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η μέση δωρεά είναι 11 δολάρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ τα βάζει με τη Βικιπαίδεια, καθώς πέρυσι «χτύπησε» τον ιστότοπο επειδή εμπόδισε τους χρήστες να επεξεργαστούν την αναζήτηση «ύφεση» – προκαλώντας κατηγορίες ότι έκανε παρεμβάσεις για την κυβέρνηση Μπάιντεν. «Η Wikipedia χάνει την αντικειμενικότητά της», έγραψε ο Μασκ στο Twitter τον Ιούλιο του 2022, σημειώνοντας τον συνιδρυτή της Jimmy Wales στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος τότε ήταν γνωστός ως Twitter.

Σύμφωνα με την ίδια τη Βικιπαίδεια, ο καθένας μπορεί να γίνει ένας λεγόμενος «Wikipedian» – εθελοντές που συνεισφέρουν στις σελίδες της Βικιπαίδειας – απλά δημιουργώντας έναν λογαριασμό στον ιστότοπο. «Μην ανησυχείτε αν δεν καταλαβαίνετε τα πάντα στην αρχή, καθώς είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική καθώς προχωράτε στην επεξεργασία», αναφέρει η σελίδα της Βικιπαίδειας για το πώς να συνεισφέρετε. «Δεν απαιτείται τελειότητα, καθώς η Βικιπαίδεια είναι ένα έργο σε εξέλιξη», προστίθεται.

Από τους περισσότερους από 46 εκατομμύρια λογαριασμούς της Βικιπαίδειας, 121.540 έχουν κάνει τουλάχιστον μία επεξεργασία σε μια σελίδα της Βικιπαίδειας τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια. Μια ανάλυση των Wikipedians δείχνει ότι το 59% είναι μεταξύ 17 και 40 ετών, ενώ το εντυπωσιακό 87% των συνεισφερόντων είναι άνδρες.