Ο Ελληνοκύπριος Chief Product Officer της Microsoft, Panos Panay, έριξε «μαύρη πέτρα» πίσω του και έφυγε για την Amazon, σε μια περίοδο που η Silicon Valley βάζει τέλος στην εποχή των Happy Tech Workers.

Το όνομα του μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, ωστόσο στον τεχνολογικό τομέα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους, αφού διαθέτει εμπειρία 20 ετών και έχει χειριστεί αποκλειστικά την δημιουργία των υπολογιστών Surface.

Η αρθρογράφος του Business Insider, Ashley Stewart, παρουσιάζει το βιογραφικό του και επικαλείται άτομα από τον κλάδο της τεχνολογίας, που τονίζουν ότι η «μεταγραφή» του μπορεί να φέρει «σεισμό εξελίξεων», ειδικά στην παραγωγή των τεχνολογικών προϊόντων που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Η «ακραία έμφαση» στην λεπτομέρεια που οδήγησε στην κορυφή

Ο Panos Panay έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και από το 2000 εργάζεται στο NMB Technologies ως υπεύθυνος για την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών. Το 2004 φεύγει και πηγαίνει στην Microsoft, όπου «γράφει ιστορία», καθώς ξεχωρίζει για την εργατικότητα του και το γεγονός ότι δίνει «ακραία έμφαση» στην λεπτομέρεια.

Έτσι, αναλαμβάνει την δημιουργία των Surface και εργάζεται στην ανάπτυξη των Windows 11, με αποτέλεσμα το 2018 ορίζεται Chief Product Officer της Microsoft, ενώ το 2020 γίνεται επικεφαλής του οργανισμού Windows + Devices, που αναπτύσσεται για να συμπεριλάβει την επιχείρηση λογισμικού HoloLens.

Άτομα που τον γνωρίζουν, τον περιγράφουν ως απαιτητικό και εμμονικό με τη δουλειά του, ενώ ήταν λίγο «ντίβα», από ένα σημείο και έπειτα. Ωστόσο, τονίζουν πως ήταν αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους του, ειδικά με όσους συνεργάζονταν στενά. Παραδείγματος χάριν, αναφέρουν ότι στη Microsoft μπορεί οι εργαζόμενοι να παραμένουν για χρόνια στην εταιρεία, όμως για μια δεκαετία τουλάχιστον δεν ήθελε κανείς να φύγει από το τμήμα του.

Υπολογιστής Surface

Από την άνοδο, στην απότομη πτώση

Μπορεί ο Panos Panay να έχει πετύχει πολλά στην καριέρα του, ωστόσο φαίνεται ότι η Microsoft δεν τον έχει πια ανάγκη, αφού ανακοίνωσε σοβαρές περικοπές στο τμήμα του και περιόρισε τις αρμοδιότητες του, με αποτέλεσμα να θελήσει να φύγει.

Το Bloomberg ανακοίνωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τελευταίες πωλήσεις των Surface δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της εταιρείας, σε μια περίοδο που η Silicon Valley παρά τα κέρδη από την περίοδο των lockdown, πλέον καταγράφει απώλειες και μειώνει γενικά τα οποιαδήποτε έξοδα.

Ωστόσο, άτομα που εργάζονται στον αμερικανικό κολοσσό, είπαν στην Ashley Stewart, ότι στην πραγματικότητα εξωθήθηκε σε παραίτηση, ώστε η Microsoft να εξοικονομήσει χρήματα για να διατεθούν στην ανάπτυξη προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Έτσι, ανέλαβε το πόστο του Dave Limp στην Amazon, ο οποίος βγήκε στη σύνταξη και πλέον ο Panay θα εργάζεται στη δημιουργία μαζικών τεχνολογικών προϊόντων. Άτομα από τον τεχνολογικό τομέα αναφέρουν ότι δεν έχει εύκολο πόστο, επειδή σε αυτό τον κλάδο της εταιρείας υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, σημειώντας χαρακτηριστικά ότι ήρθε στη «λυκοφωλιά». Όμως αναφέρουν ότι σε περίπτωση που πετύχει, μπορεί να αρχίσουν να κυκλοφορούν μαζικά προϊόντα με περισσότερη ποιότητα και νέες δυνατότητες.

Η αποχώρηση του λοιπόν, είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις δύο εταιρείες, καθώς αντίστοιχου επιπέδου είχε να συμβεί από όταν ο Charlie Bell, συνιδρυτής της επιχείρησης cloud της Amazon, έφυγε για την Microsoft το 2021.