Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν κατάφερε να γράψει ιστορία. Εξαιτίας της ήττας της Ρόμα από τη Σεβίλλη με 4-1 στα πέναλτι (1-1 κ.δ., παρ.) στον τελικό του Europa League, ο Πορτογάλος τεχνικός δεν έγινε ο πρώτος που κατακτά το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2017, Πόρτο 2003).

Μάλιστα, αυτός ήταν ο πρώτος του χαμένος «μεγάλος» ευρωπαϊκός τελικός – έχει ηττηθεί τρεις φορές σε τελικούς UEFA Super Cup – μιας και προηγουμένως είχε κατακτήσει δύο φορές το Champions League με την Πόρτο (2004) και την Ίντερ (2010), δύο φορές το Europa League και πέρυσι το Europa Conference League (Ρόμα). Έτσι, με το μετάλλιο του ηττημένου να μην του… λέει και πολλά, το έβγαλε και το έδωσε σ’ έναν μικρό οπαδό που βρισκόταν στην εξέδρα της «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης.

Παράπονα για τη διαιτησία, άγνωστο το μέλλον του

Μετά τον τελικό, ο «Special One», στάθηκε στη διαιτησία του τελικού και τα έβαλε με τον Άγγλο διαιτητή Άντονι Τέιλορ, τον οποίο μάλιστα, περίμενε στο πάρκινγκ του γηπέδου και τον έβρισε!

«Ήταν ένα έντονο, δυνατό ματς, αλλά με έναν διαιτητή που έμοιαζε… Ισπανός», είπε ο Μουρίνιο ασκώντας κριτική στον τρόπο που σφύριξε ο Τέιλορ, με πολλά φάουλ και πολλές κίτρινες κάρτες. «Η αδικία φάνηκε όταν δεν απέβαλλε τον Έρικ Λαμέλα με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ας ελπίσουμε πως όταν σφυρίξει ξανά δεν θα κάνει τις ίδιες βλακείες», συμπλήρωσε. «Είμαστε νεκροί ψυχολογικά γιατί θεωρούμε πως ήταν μια άδικη ήττα και πολλές αμφισβητούμενες φάσεις», πρόσθεσε.

Κι αυτό το συναίσθημα φάνηκε κι από τις αντιδράσεις του στον πάγκο. Πολλές φορές ενεπλάκη με παίκτες ή μέλη του τεχνικού τιμ της Σεβίλλης. Μάλιστα, τον συγκράτησαν για να μην… επιτεθεί στον μέσο των Ανδαλουσιάνων Τζουάν Χορδάν.

Μεγάλο σημείο ενδιαφέροντος ήταν και το μέλλον του. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει συμβόλαιο ως το 2024 με τη Ρόμα, αλλά δεν επιβεβαίωσε πως θα το ολοκληρώσει.

«Πηγαίνω για διακοπές τη Δευτέρα. Αν έχουμε χρόνο να μιλήσουμε πριν από τη Δευτέρα, θα μιλήσουμε. Αν όχι, θα πάω διακοπές και μετά θα δούμε. Πρέπει να παλέψω γι’ αυτά τα παιδιά και γι’ αυτό δεν μπορώ να πω αντικειμενικά ότι θα παραμείνω στη Ρόμα. Θέλω να μείνω, αλλά θέλω και περισσότερα γι’ αυτά τα παιδιά», ανέφερε εννοώντας μεταγραφική ενίσχυση καθώς η ομάδα του σε όλη τη διάρκεια της σεζόν είχε έλλειμμα ποιοτικών εναλλακτικών επιλογών.

«Είμαι πολύ σοβαρός άνθρωπος. Είπα στους ιδιοκτήτες πριν από μερικούς μήνες ότι αν είχα επαφές με άλλους συλλόγους, θα ήταν οι πρώτοι που θα το μάθαιναν. Πάντα θα είμαι ειλικρινής και ευθύς. Μίλησα με τον σύλλογο τον Δεκέμβριο, όταν είχα προσέγγιση από την εθνική Πορτογαλίας. Δεν είχα επαφή με κάποιον άλλον έκτοτε. Έχω ακόμα ένα χρόνο στο συμβόλαιό μου κι αυτή είναι η κατάσταση». Σύμφωνα με γαλλικά και ιταλικά ΜΜΕ, η Παρί Σεν Ζερμέν ενδιαφέρεται για την πρόσληψή του.