Οι μεγιστάνες του αθλητισμού έχουν καταφέρει να αναπτύξουν μια ποικιλία μεθόδων για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, ενισχύοντας την αξία των… ιδιοκτησιών τους.

Και το έχουν κάνει με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικάνικο περιοδικό «Forbes», που δημοσίευσε σήμερα την κατάταξη με τις κορυφαίες αθλητικές αυτοκρατορίες: «Είτε αγοράζοντας περισσότερες ομάδες, επιβάλλοντας υψηλότερες τιμές για δικαιώματα πολυμέσων, επεκτείνοντας τη διανομή περιεχομένου με streaming, με πωλήσεις χορηγιών, επενδύοντας τεχνολογία στον αθλητισμό, με συμμετοχή σε αθλητικά στοιχήματα και εξειδικευμένα αθλήματα».

Το αποτέλεσμα: Οι 25 πιο ακριβές αθλητικές αυτοκρατορίες του κόσμου αξίζουν συνολικά 173 δισεκατομμύρια δολάρια, 23% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο!

Η αθλητική αυτοκρατορία της Liberty Media, αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στην κορυφή. Με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Τζον Μαλόουν, τα κύρια αθλητικά περιουσιακά στοιχεία της Liberty αφορούν τη Formula 1 (είναι κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της – επιχειρηματική αξία: 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και η ομάδα μπέιζμπολ (MLB) Ατλάντα Μπρέιβς (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Formula 1 με μέσο όρο 1,21 εκατομμυρίων θεατών σε όλη την οικογένεια δικτύων ESPN, υπέγραψε νέα τηλεοπτική συμφωνία τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αξίας τουλάχιστον 75 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, 15 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη συμφωνία.

Δεν είναι περίεργο που το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας σκέφτηκε να αποκτήσει τη Formula 1 για 20 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όσο για την πρωταθλήτρια του World Series του 2021 Ατλάντα Μπρέιβς, φαίνεται ότι ο Μαλόουν, ο οποίος πλήρωσε 400 εκατομμύρια δολάρια για την ομάδα το 2007, μπορεί να ετοιμάζεται να την πουλήσει.

Ο Μαλοούν, σύμφωνα με το Forbes, «είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας μεταξύ των ιδιοκτητών αθλητικών αυτοκρατοριών. Πολλοί από αυτούς χτίζουν τις πιο ακριβές ομάδες τους, άλλοι πιστεύοντας στην κυριαρχία σε μια τοπική αγορά και άλλοι σκέφτονται παγκοσμίως»

Ο δισεκατομμυριούχος Τεντ Λέονσις, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Monumental Sports and Entertainment, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κυριαρχίας στην τοπική αγορά. Η MSE κατέχει τους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς στο NBA (μπάσκετ) και Ουάσινγκτον Κάπιταλς στο NHL (χόκεϊ), καθώς και το γήπεδο στα οποίο παίζουν και οι δύο ομάδες, το Capital One Arena. «Αποτιμούμε το MSE στα 4,51 δισεκατομμύρια δολάρια, 20η στη λίστα μας», σημειώνει το Forbes.

Το παράδειγμα του Σταν Κρένκε

Ένα παράδειγμα ενός πιο παγκόσμιου παίκτη είναι η Kroenke Sports and Entertainment, μια αυτοκρατορία που διευθύνεται από τον δισεκατομμυριούχο Σταν Κρένκε που εκτείνεται από την Αγγλία (Άρσεναλ) έως τις δυτικές ΗΠΑ (Κολοράντο Αβαλαντς – NHL, Ντένβερ Νάγκετς- NBA και Λος Άντζελες Ραμς – NFL, αμερικάνικο ποδόσφαιρο). Η εταιρική αξία της KSE ανέρχεται συνολικά στα 12,75 δισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά καλή για τη δεύτερη θέση στη φετινή λίστα.

Οι εταιρείες επενδύσεων, σχετικά νεοεισερχόμενες στην ιδιοκτησία ομάδας, μπορεί να μην είναι πλέον ικανοποιημένες με την κατοχή μικρών τμημάτων ομάδων.

Να σημειωθεί η παρουσία της RedBird Capital, μια νέα εισερχόμενη στην πρώτη 25άδα με την απόφαση επένδυσης στην Μίλαν τον Ιούνιο για 1,28 δισεκατομμύρια δολάρια. Το προηγούμενο έτος, η RedBird αγόρασε μερίδιο 11% στην Fenway Sports Group, στην οποία περιλαμβάνεται η Boston Red Sox της MLB, η Λίβερπουλ και τους Πίτσμπεργκ Πίγκουινς του NHL. Η RedBird είναι στην 25η θέση στη με αξίας 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τον Τζέρι Τζόουνς ως τη Μάντσεστερ Σίτι

Από την πρώτη 15άδα, υπάρχουν και τρεις ιδιαίτερες περιπτώσεις: Η πρώτη είναι ο Τζέρι Τζόονυς, ιδιοκτήτης των Ντάλας Κάουμποϊς του NFL, γνωστής και ως «η ομάδα της Αμερικής». Παρόλο που η ομάδα δεν είναι πετυχημένη εδώ και 10ετίες παραμένει ψηλά εξαιτίας της αξίας του γηπέδου της. Το ίδιο ισχύει και για τη Madison Square Garden Sports, που έχει ένα από τα διάσημα γήπεδα στην κατοχή της.

Στη 12η θέση είναι το City Football Group, η «μητρική» εταιρία της Μάντσεστερ Σίτι που έχει στην κατοχή μερίδια (πλειοψηφικά ή μη) σε άλλες 11 ποδοσφαιρικές ομάδες σε όλον τον κόσμο. Συνεργάζεται με τη YGE στη Νιού Γιόρκ Σίτι. Στη 15η θέση βρίσκεται η GBE. Ο Τοντ Μπόλι ένας από τους μετόχους της έχει μερίδιο και στους Λος Άντζελες Λέικερς, αλλά απέκτησε και την Τσέλσι.

Οι κορυφαίες 25 αθλητικές αυτοκρατορίες σύμφωνα με το Forbes:

  1. Liberty Media 20,80 δισ. δολάρια Formula 1, Ατλάντα Μπρέιβς
  2. KSE 12,75 Άρσεναλ, Λος Άντζελες Ραμς, Ντένβερ Νάγκετς
  3. Τζέρι Τζόουνς 11,32 Ντάλας Καουμπόις
  4. FSG 10,40 Μπόστον Ρεντ Σοξ, Λίβερπουλ, Πίτσμπεργκ Πένγκουϊνς, NASCAR
  5. Madison Square Garden Sports 9,17 Νιου Γιορκ Νικς
  6. The Kraft Group 8,40 Νιου Ίγκλαντ Πάτριοτς, μερίδιο στο UFC
  7. Yankees Global Enterprises 7,64 Νιού Γιόρκ Γιάνκις, μερίδια σε Νιού Γιόρκ Σίτι, Μίλαν
  8. Οικογένεια Γκλέιζερ 7,53 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τάμπα Μπέι Μπακανίερς
  9. Paul G. Allen Trust 7,41 Σιάτλ Σίχοκς, Σιάτλ Σάουντερς, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς
  10. Maple Leaf S&E 6,42 Τορόντο Ράπτορς, Τορόντο FC, Τορόνιο Μέιπλ Λιφς
  11. 49ers Enterprise 5,97 Σαν Φραντσίσκο 49ers, μερίδιο στη Λιντς
  12. City Football Group 5,96 Μάντσεστερ Σίτι και άλλες 11 ποδοσφαιρικές ομάδες
  13. Shad Khan 5,95 Φούλαμ, Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς και All Elite Football
  14. Οικογένεια Μπένσον 5,69 Νιού Όρλιανς Σεντς, Νιού Όρλιανς Πέλικανς
  15. Guggenheim Baseball Management 4,92 Λ.Α Ντότζερς, Spectrum SportNet LA
  16. Haslam Sports Group 4,83 Κλίβελαντ Μπράουνς, Κολόμπους Κρου
  17. AMB Group 4,77 Ατλάντα Φάλκονς, PGA Tour Superstore, Ατλάντα Γιουνάιτεντ
  18. Harris Blitzer S&E 4,65 Φιλάδέλφεια 76ers, Νιου Τζέρσεϊ Ντέβιλς
  19. Tepper S&E 4,55 Καρολίνα Πάνθερς και Σάρλοτ FC
  20. MSE 4,51 Ουάσινγκτον Ουίζαρντς και Ουάσινγκτον Κάπιταλς
  21. Pegula S&E 4,46 Μπούφαλο Μπιλς, Ρότσεστερ Αμέρικανς
  22. Οικογένεια Βιλφ 4,36 Μινεσότα Βίκινγκς, Ορλάντο Σίτι
  23. Τζο Τσάι 3,99 Μπρούκλιν Νετς, Σαν Ντιέγκο Σιλς
  24. Οικογένεια Ρίκετς 3,73 Σικάγο Καμπς, μερίδιο σε Marquee Sports Network
  25. RedBird Capital 3,60 Μίλαν, μερίδια σε FSG, Yes Network και Τουλούζ