Μετά από τη γιορτή στην Κινσάσα, η ανησυχία. Η εθνική ομάδα του Κονγκό θεωρούσε πως είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στα μπαράζ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αλλά πλέον βρίσκεται στον «αέρα». Το Μπενίν, το οποίο νίκησε με 2-0, κατέθεσε επίσημη ένσταση στη Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αφρικής. Ο λόγος; Ένα ερασιτεχνικό λάθος από τον έμπειρο κόουτς του Κονγκό, γνώριμό μας από το πέρασμά του από τον Άρη, Έκτορ Ραούλ Κούπερ.

Η ομάδα του Αργεντινού προπονητή πήρε το μοναδικό αποτέλεσμα που τη βόλευε για να περάσει στην επόμενη φάση και μάλιστα μπροστά στα μάτια του Προέδρου της χώρας, Φέλιξ Τσχισεκέντι. Κι αυτό έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους καθώς έχουν περάσει 48 χρόνια από τότε που έπαιξε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στη ζώνη της Αφρικής ισχύει ο κανονισμός των πέντε αλλαγών, μόνο που σύμφωνα με τις οδηγίες επιτρέπεται να γίνονται σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Το Κονγκό έκανε τέσσερις αλλαγές σε τέσσερα διαφορετικά χρονικά σημεία του παιχνιδιού.

Συγκεκριμένα στο 63′ ο Καγιέμπε μπήκε αντί του Μουτουσάμι, στο 77′ ο Μπακαμπού αντί του Μπολασί που τραυματίστηκε και στο 84′ ο Κιανβούμπου πήρε τη θέση του Μποκανί για να έρθει στο 89′ ο τραυματισμός του Ενγκιτά. Ο σκόρερ του δεύτερου γκολ έπεσε μόνος του στο χορτάρι στο 88′ και αντικαταστάθηκε από τον Ενγκαντού στο 90′ κι ενώ δόθηκαν τρία λεπτά καθυστερήσεων…

Παρά την εμπειρία του ο Κούπερ – και κανείς άλλος από τον πάγκο – δεν φαίνεται να θυμήθηκαν εκείνη τη στιγμή τον κανόνα. Αποτέλεσμα; Το Μπενίν έκανε ένσταση και πλέον όλα θα κριθούν στα γραφεία της Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αφρικής, αν και σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται τις τελευταίες ώρες από τη FIFA δύσκολα θα υπάρξει βαριά τιμωρία και δεν αποκλείεται να θεωρηθούν υπεύθυνοι και οι διαιτητές που το επέτρεψαν.