Το επόμενο ορόσημο στο ελληνικό ορεινό τρέξιμο είναι πια γεγονός. Ο πρώτος αγώνας trail 100 μιλίων στην Ελλάδα πέρασε στην ιστορία στις 10 Οκτωβρίου 2010, στην οροσειρά της Ροδόπης, ιστορία που έγραψαν οι 50 αθλητές του. Ο Rodopi Ultra Trail (ROUT) αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό ελληνικό αγώνα του είδους.

Στη διαδρομή των 100 μιλίων, ο ROUT δημιούργησε έναν αγώνα με περισσότερα από 110 χιλιόμετρα μονοπάτια, αυξάνοντας κατά πολύ το δείκτη δυσκολίας. Στη νέα αυτή διαδρομή, καίριο ρόλο παίζουν οι πολλές και απρόβλεπτες ανηφόρες, ειδικά στο τελευταίο τέταρτό της, οι οποίες αυξάνουν πολύ το επίπεδο τεχνικής δυσκολίας. Όσο για το πνεύμα των κανονισμών, η διοργάνωση δίνει απόλυτη ελευθερία επιλογών στους αθλητές, καταργώντας μια σειρά από περιττούς περιορισμούς σχετικά με τον εξοπλισμό τους, θεωρώντας ότι όσοι αποφασίζουν να μπουν σε έναν τόσο σκληρό αγώνα, έχουν απόλυτη επίγνωση της κατάστασης που θα αντιμετωπίσουν.

Στις 5 το πρωί της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου, δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα, από το Δασικό Χωριό «Ερύμανθος» στη Χαϊντού Ξάνθης. Στην παγωμένη γραμμή της εκκίνησης, με τους μόλις 2 βαθμούς θερμοκρασία, στάθηκαν 50 ακριβώς αθλητές, που αποτέλεσαν και τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορικής πρώτης διοργάνωσης. Νικητής αναδείχτηκε ο Νίκος Σιδερίδης με επίδοση 26.59.55.
Πολλές ήταν οι δυσκολίες του αγώνα, όπως το βαθύ σκοτάδι του δάσους, το τσουχτερό κρύο με τις αρνητικές θερμοκρασίες και η έντονη μοναξιά, που προκαλεί έντονα συναισθήματα ανασφάλειας. Η διοργάνωση υποστήριξε την προσπάθεια των αθλητών με έξι σταθμούς βοήθειας κατά μήκος της διαδρομής, ενώ σε 25 σημεία γινόταν έλεγχος και καταγραφή των αθλητών. Περισσότεροι από 150 εθελοντές βοήθησαν στο δύσκολο έργο της υλοποίησης του αγώνα, υπομένοντας με θάρρος και στωικότητα το κρύο και τις ατέλειωτες ώρες, μέχρι να περάσει και ο τελευταίος αθλητής του αγώνα.

Δείτε το βίντεο της εκκίνησης: