Την κατάκτηση του 39ου πρωταθλήματος της ιστορίας του πανηγυρίζει από χθες ο Ολυμπιακός. Ωστόσο, οι Πειραιώτες θέλουν να τελειώσουν με νίκες το φετινό πρωτάθλημα για τρεις διαφορετικούς λόγους. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε κυνηγάει δύο ρεκόρ και η ομάδα έχει την ευκαιρία να σημειώσει την καλύτερη επίδοση συνεχόμενων νικών στο πρωτάθλημα. Τη σεζόν 1964/65 ήταν η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ έμεινε χωρίς νίκη για τέσσερις συνεχόμενους αγώνες.

Το sport-fm.gr σάς αναλύει -με τη βοήθεια της γλώσσας των αριθμών- την εικόνα της 27ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία της 27ης αγωνιστικής

-Το πέμπτο πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ολυμπιακού πανηγύρισε χθες ο Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος είναι πρώτος στη σχετική λίστα με τους ποδοσφαιριστές.

-Δύο ρεκόρ κυνηγάει ο Ερνέστο Βαλβέρδε ως προπονητής του Ολυμπιακού. Το πρώτο είναι των συνολικών βαθμών: είχε 73 πέρυσι και 71 το 2008-09. Το δεύτερο είναι το ρεκόρ νικών εκτός έδρας, το οποίο ισοφαρίστηκε χθες (είχε 9 και το 2008-09 και το 2010-11).

-Την ένατη συνεχόμενη νίκη του πέτυχε χθες ο Ολυμπιακός μετά την ήττα στην Ξάνθη. Μάλιστα, οι Πειραιώτες έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν ακόμα μία επίδοση με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στην τεχνική ηγεσία τους. Συγκεκριμένα, την περσινή σεζόν είχαν έντεκα νίκες στο πρωτάθλημα.

-Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε να πετύχει δύο σερί νίκες μακριά από την έδρα του. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» κατάφερε να νικήσει με σκορ 2-1 την Ξάνθη και τον ΠΑΟΚ, ενώ κατάφερε να ισοφαρίσει την καλύτερή του επίδοση στην Α’ Εθνική από τη σεζόν 2000/01. Συγκεκριμένα, οι Γιαννιώτες μετρούν τρεις νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες και μπορούν να σημειώσουν ρεκόρ αν καταφέρουν να κερδίσουν τον ΟΦΗ στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

-Άλλη μία φορά έχει νικήσει ο ΠΑΟΚ Γιάννινα τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Η τελευταία φορά ήταν τη σεζόν 2000/01 με σκορ 3-2 και με αυτή τη νίκη οι Γιαννιώτες ξεκίνησαν ένα σερί τριών εκτός έδρας αγώνων χωρίς ήττα (ακολούθησαν το 0-0 στην Ξάνθη και το 1-0 επί του Αθηναϊκού), όπως συμβαίνει και τώρα («Χ» στη Λιβαδειά, νίκες σε Ξάνθη, Τούμπα).

-Τη σεζόν 1964/65 ήταν η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ έμεινε χωρίς νίκη για τέσσερις συνεχόμενους αγώνες. Τότε οι Θεσσαλονικείς είχαν δύο ήττες (0-4 από Ολυμπιακό, 0-1 από Πιερικό) και ισάριθμες ισοπαλίες (0-0 με ΠΑΟ, 1-1 με Ηρακλή). Φέτος η ομάδα του Μπόλονι έχει μία ισοπαλία με τον Άρη και τρεις ήττες από Ολυμπιακό, Αστέρα και ΠΑΣ Γιάννινα. Το αρνητικό ρεκόρ είναι 7 σερί ματς χωρίς νίκη (4 ισοπαλίες, 3 ήττες), το 1960-61.

-Τα 200 γκολ στην Α’ Εθνική έφτασε ο Εργοτέλης με το χθεσινό γκολ του Μπόρισλαβ Γιοβάνοβιτς. Ωστόσο, το γκολ του Κατσικοκέρη ήταν αυτό που έδωσε την ισοπαλία στους Κρητικούς και διατήρησαν – κόντρα στον Ατρόμητο – το εντός έδρας για έβδομο σερί ματς.

-Τις σαράντα νίκες απέναντι στον Άρη έφτασε χθες ο Παναθηναϊκός όσον αφορά την κανονικά διάρκεια του πρωταθλήματος και τη διαδικασία των πλέι οφ.

-Τις εκατό συμμετοχές στην Α’ Εθνική συμπλήρωσε ο Κώστας Μενδρινός στη χθεσινή νίκη του Πανιωνίου επί του Λεβαδειακού. Η πρώτη εμφάνιση του 27χρονου χαφ ήταν στις 24 Ιανουαρίου με τη φανέλα του Ιωνικού (με τη μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό) στην εντός έδρας ισοπαλία 0-0 απέναντι στο Αιγάλεω.

-Τις 10 νίκες ως προπονητής στην Α’ Εθνική έφτασε ο Ακης Μάντζιος. Ο τεχνικός του Πανιωνίου πέτυχε τις 7 νίκες φέτος και τις πρώτες 3 πέρυσι, όταν είχε κληθεί να βοηθήσει ως υπηρεσιακός. Παράλληλα, ο Μάντζιος έφτασε και τις 20 νίκες ως προπονητής σε όλες τις εθνικές κατηγορίες.

-Στην ενδέκατη θέση του πίνακα των σκόρερ στην ιστορία της Α’ Εθνικής πέρασε ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Ο Μεσσήνιος επιθετικός έφτασε τα 164 γκολ και άφησε πίσω του τον Ντέμη Νικολαΐδη (163), όμως δεν προλαβαίνει τον δέκατο Μιχάλη Κρητικόπουλο (176).

-Για έβδομο σερί παιχνίδι του Ατρομήτου σκόρε ο Κώστας Μήτρογλου, παρότι μπήκε ως αλλαγή στο χθεσινό παιχνίδι με τον Εργοτέλη. Αν ο διεθνής φορ καταφέρει να σκοράρει και την επόμενη Κυριακή με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, τότε θα ισοφαρίσει το ιστορικό πανελλήνιο ρεκόρ των Γιώργου Σιδέρη (1964-65 και 1968-69), Κώστα Νικολαΐδη (1967-68) και Ντέμη Νικολαΐδη (1997-98)!

Πηγή: sport-fm.gr