Η Premier League για πρώτη φορά τιμώρησε φέτος με αφαίρεση βαθμών ομάδες και συγκεκριμένα την Έβερτον και τη Νότιγχαμ Φόρεστ για οικονομικές παραβιάσεις, οπότε τα κλαμπ βρήκαν, όπως φαίνεται, τον τρόπο για να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο.

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι το πιο πλούσιο του κόσμου και οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό είναι και αυτές που ξοδεύουν τα περισσότερα κάθε καλοκαίρι και Ιανουάριο στις μεταγραφές. Οι Άγγλοι είναι αυτοί που ανέβασαν τις τιμές των ποδοσφαιριστών και συνεχίζουν να το κάνουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι κανόνες κερδών και βιωσιμότητας (PSR).

Το γεγονός ότι παραβιάστηκαν αυτοί οι κανόνες έφερε τις τιμωρίες σε Έβερτον και Νότιγχαμ Φόρεστ, οπότε όλες οι ομάδες κατάλαβαν ότι, λίγο-πολύ, κινδυνεύουν με αφαίρεση βαθμών κάποια στιγμή. Έτσι, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της η Daily Mail, φαίνεται ότι βρήκαν τον τρόπο για να μη συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Η καθιέρωση του «luxury tax», ενός φόρου δηλαδή που θα πρέπει να πληρώσει η κάθε ομάδα αν ξεπερνάει το όριο, αν παραβιάζει τους οικονομικούς κανονισμούς της Λίγκας. Είναι ένα σύστημα που έχει καθιερωθεί στο ΝΒΑ και αρέσει στα κλαμπ της Premier League αφού θα μπορούν να ξοδεύουν όσα θέλουν χωρίς να σέβονται κανέναν κανονισμό και στη συνέχεια θα πληρώνουν ένα ποσό ως φόρο.

Για να καθιερωθεί αυτό το σύστημα θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ οι 14 από τις 20 ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος και σύμφωνα με τη Daily Mail είναι ήδη 17 αυτές που το βλέπουν πολύ θετικά.