Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι σε μια περίεργη κατάσταση μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της UEFA, απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία της European Super League, πριν την ανακοίνωση της οποίας, τον Απρίλιο του 2021, οι Γιουβέντους και Παρί Σεν Ζερμέν οργάνωναν το «σχέδιο Μπορ».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η Equipe, πριν ανακοινωθεί η European Super League οι Αντρέα Ανιέλι και Νασέρ Αλ Κελαϊφί, αφεντικά των Γιούβε (σ.σ. ο Ανιέλι παραιτήθηκε από την προεδρία πλέον) και Παρί αντίστοιχα, σχεδίαζαν μια άλλη κλειστή λιγκα, με τη γαλλική εφημερίδα να κάνει λόγο για «σχέδιο Μπορ».

Ο Νιλς Μπορ ήταν ο άνθρωπος που εργάστηκε πάνω στη δημιουργία της ατομικής βόμβας και με τέτοια θα έμοιαζε για το ποδόσφαιρο το σχέδιο των Ανιέλι – Αλ Κελαϊφί αν προχωρούσε. Ένα σχέδιο που προέβλεπε τα εξής…

Θα ήταν μια κλειστή λίγκα με 24 ομάδες, οι 14 εκ των οποίων θα ήταν σταθερές και θα μοιράζονταν το ασύλληπτο ποσό των 12 δισ. ευρώ. Άλλες 2 ομάδες θα έπαιρναν μέρος έπειτα από πρόσκληση και από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες 8 θέσεις θα πήγαιναν σε ομάδες με βάση τις επιδόσεις τους στις διοργανώσεις της UEFA και όχι στα εθνικά πρωταθλήματα, για τα οποία τα μεγάλα κλαμπ θα άρχιζαν σταδιακά να αδιαφορούν.

Οι αγώνες που θα έπαιζαν οι ομάδες σε αυτή την κλειστή λίγκα θα ήταν αρχικά 32, με τους μισούς εντός και τους άλλους μισούς εκτός έδρας, ενώ στη συνέχεια θα άρχιζαν από τη φάση των «16» οι νοκ άουτ αγώνες όπως στο Champions League.

Όλο αυτό, λοιπόν, δεν προχώρησε επειδή ο Αλ Κελαϊφί, όπως αναφέρει η Equipe, τελικά «πρόδωσε» τον Ανιέλι και η Παρί στάθηκε στο πλευρό της UEFA, με το όνομά της να απουσιάζει και από την ανακοίνωση για τη European Super League τον Απρίλιο του 2021.