Έρχεται μια στιγμή στη ζωή κάθε ανθρώπου που νιώθει ότι έχει όλο τον κόσμο στα πόδια του. Το θέμα είναι πώς το διαχειρίζεται μετά… Για τον Νέρι Καστίγιο ήταν στις 27 Ιουνίου του 2007, όταν οι προβολείς του ποδοσφαιρικού πλανήτη είχαν στραφεί πάνω του στη Βενεζουέλα.

Περίπου 1.300 μέρες μετά, ο Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει ξανά από την αρχή και να σκεφτεί κάθε στιγμή που διαχειρίστηκε λανθασμένα την κορυφή του κόσμου.

Η πορεία του Μεξικανού μέσου από την ημέρα που έφυγε μέχρι και που βρήκε ξανά το δρόμο της επιστροφής. Έστω κι αν δεν βρήκε ποτέ ξανά τον δρόμο για την Ιθάκη του και η Πηνελόπη βαρέθηκε να τον περιμένει…

Η… περίεργη μεταγραφή!

Πριν ξετυλίξουμε το κουβάρι τού μετά, πρέπει να σταθούμε λιγάκι και στο πριν. Το καλοκαίρι του 2007, το Κόπα Αμέρικα βρίσκει έναν καινούργιο ήρωα. Ο Νέρι Καστίγιο, έχοντας κατασταλάξει πλέον στην εθνική ομάδα που του ταιριάζει, θα αγωνιστεί με τη φανέλα του Μεξικού. Η ολοκλήρωση του τουρνουά θα τον βρει τρίτο σκόρερ, πίσω από τον Ρομπίνιο και τον Ρικέλμε και το σίριαλ θα ξεκινήσει με την επιστροφή του στην Ελλάδα. Αναπροσαρμογή του συμβολαίου ή πώληση ήταν τα επικρατέστερα σενάρια και ύστερα από συνεχείς ανατροπές, θα υπογραφεί το δεύτερο. Δηλαδή, η πώλησή του.

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ θα πληρώσει αστρονομικό ποσό για τα ελληνικά δεδομένα και ο Μιρτσέα Λουτσέσκου πανευτυχής θα δηλώσει: «Όλοι ήθελαν τον Καστίγιο. Είναι νέος κι έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του. Η τιμή του ήταν υψηλή. Αυτό δεν είναι αρνητικό. Αγοράσαμε έναν πολύ καλό παίκτη». Τον ίδιο ενθουσιασμό δεν μοιράζεται ο Καστίγιο, που ένιωθε ότι τον εξώθησαν να φύγει προκειμένου να εισπράξει ο Ολυμπιακός τα 15 εκατ. ευρώ.

Ώρες μετά την υπογραφή των συμβολαίων θα επιτεθεί στη διοίκηση του Ολυμπιακού και μάλιστα στα ισπανικά! «Αυτή η ομάδα πρέπει να είναι πάντα στην κορυφή, αλλά εξαιτίας κάποιων ανθρώπων στη διοίκηση και γύρω από τον πρόεδρο δεν γίνεται αυτό, αφού αυτοί δεν ξέρουν τίποτα από ποδόσφαιρο. Είναι άσχετοι, είναι άσχετοι, είναι άσχετοι. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το όνομα του Ολυμπιακού. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Πέτρος Κόκκαλης. Δεν ξέρει τίποτα από το ποδόσφαιρο. Πρέπει να φύγει από την ομάδα για να ανέβει επίπεδο». Παράλληλα, θα εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει κάποια στιγμή στον Ολυμπιακό…

Η μοιραία σχέση!
Οι παιδικές ασθένειες που κουβαλούσε μαζί του από τότε που ήταν… ο κακομαθημένος του Πειραιά δεν έμειναν στον έλεγχο αποσκευών. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου σύντομα θα αρχίσει να ενοχλείται με τη συμπεριφορά του Μεξικανού και στον δεύτερο αγωνιστικό μήνα θα έρθει το πρώτο «χτύπημα». «Οι αντίπαλοί μας θα πρέπει να με ευχαριστήσουν που έβαλα τον Καστίγιο νωρίτερα στο παιχνίδι. Από τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι, η Κρίβμπας έγινε πιο επιθετική και απειλητική για την εστία μας. Πριν είχαμε την απόλυτη κυριαρχία, αλλά μετά την είσοδο του Καστίγιο και του Λουκαρέλι αυτό άλλαξε. Δεν ήταν φυσικά δικό τους σφάλμα, αλλά της οργάνωσης που δεν είχε η ομάδα. Ο Καστίγιο νομίζει ότι θα πάρει την μπάλα και θα περάσει 3-4 παίκτες. Δεν είναι έτσι. Δεν μπορεί να το κάνει επειδή πήρε τόσα λεφτά για τη μεταγραφή του».

Φυσιολογικά, οι σχέσεις τους πάγωσαν. Άλλωστε, ο ιδιότροπος Ρουμάνος τεχνικός είχε εκθέσει τον Καστίγιο και πριν από το παιχνίδι δηλώνοντας… «Αυτή τη στιγμή ο Καστίγιο σκέφτεται περισσότερο τη γέννηση του παιδιού του παρά το ποδόσφαιρο. Μπορώ να το καταλάβω απόλυτα, γιατί ένα παιδί σημαίνει πολλά για την οικογένεια». Κουτσά-στραβά και παρά τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο ανδρών, ο Καστίγιο είχε μια μικρή έστω συμμετοχή με την Σαχτάρ. Αν μη τι άλλο, είχε πατήσει χορτάρι σε 13 παιχνίδια… Μέχρι που στις 24 Νοεμβρίου του 2007 έκανε ένα μοιραίο λάθος!

Η Σαχτάρ αντιμετώπιζε την ουραγό του ουκρανικού πρωταθλήματος Νεφτιάνικ και ερχόταν ισόπαλη 1-1. Στη διάρκεια των 90 λεπτών βίωσαν μια εικόνα βγαλμένη από το Στάδιο Καραϊσκάκη. Μόνο που αντί για τον Ερόλ Μπουλούτ, το… θύμα ήταν ο Κριστιάνο Λουκαρέλι και αντί για φάουλ ήταν πέναλτι. Ο Καστίγιο θα αρνηθεί να δώσει την μπάλα στον συμπαίκτη του, ο οποίος ήταν ο μόνιμος εκτελεστής και παρά τις φωνές του Λουτσέσκου θα αναλάβει την εκτέλεση. Θα το χάσει και η συνέχεια δεν θα είναι όμοια με εκείνη στον αγώνα με το Αιγάλεω, όπου ο κόσμος αδιαφορούσε για τον εκνευρισμό του Τούρκου και αποθέωνε τον ήρωά του.

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου το είδε διαφορετικά. «Αυτό που έκανε ο Καστίγιο είναι κάτι που πρώτη φορά αντιμετωπίζω στην καριέρα μου. Η άρνησή του να δώσει την μπάλα στον παίκτη που εκτελεί τα πέναλτι και να το εκτελέσει εκείνος είναι απλώς μη αποδεκτή. Θα πάρουμε τα μέτρα μας απέναντί του. Με τις πράξεις του δείχνει ότι δεν θέλει να παίξει εδώ και τίποτα δεν τον ενδιαφέρει». Ο Ρουμάνος δεν θα έμενε στα λόγια. Πέρα από την αντικατάσταση του Καστίγιο στο αμέσως επόμενο λεπτό του αγώνα, εκείνο θα ήταν και το τελευταίο ματς του Μεξικανού με τη Σαχτιόρ εκείνη τη σεζόν.

Πολίτης… Αγγλίας!
Το όνομα που είχε «φτιάξει» το καλοκαίρι ήταν πολύ καλό για να χαλάσει εύκολα. Ο επόμενος σταθμός για τον Νέρι Καστίγιο θα του ξυπνούσε παιδικές μνήμες. Μνήμες από τότε που ως ανήλικο ταλέντο δοκιμαζόταν από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Μόνο που αντί για τη Γιουνάιτεντ, η Σίτι θα αποτελέσει την επόμενη ομάδα που θα τον αποκτήσει, με τη μορφή δανεισμού.

«Η επιθυμία του Νέρι να ολοκληρωθεί η μεταγραφή ήταν εξωπραγματική, πλήρωσε ο ίδιος το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού! Αυτό αποδεικνύει πόσο πολύ θέλει να αγωνιστεί στη Μάντσεστερ Σίτι και την Premier League. Είμαστε ενθουσιασμένοι και πανευτυχείς που άλλος ένας νεαρός διεθνής εντάχθηκε στην ομάδα μας», θα δηλώσει τότε ο εκτελεστικός διευθυντής της Σίτι, Άλιστερ Μάκιντος, ενώ ο Καστίγιο θα θυμηθεί τα παιδικά του απωθημένα. «Ακόμα έχω φωτογραφίες με μένα, τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και όλους τους παίκτες. Ίσως τώρα μπορέσω να πάρω την εκδίκησή μου από αυτούς με τη Σίτι. Ανυπομονώ να παίξω στο πρώτο μου ντέρμπι».

Μόνο που στάθηκε άτυχος. Στο δεύτερό του παιχνίδι θα τραυματιστεί και μέχρι το καλοκαίρι θα παίξει μόλις σε έξι παιχνίδι στην Premier League. Η Μάντσεστερ Σίτι ψάχνει ομάδα να τον δανείσει, τη στιγμή που στην Ελλάδα ο Σωκράτης Κόκκαλης στρέφεται εναντίον του. «Ο Καστίγιο είναι ένα παιδί που ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία. Όλοι οι προπονητές ήθελαν να τον διώξουν γιατί ήταν απείθαρχος, άλλα του έλεγαν, άλλα έκανε. Εγώ πράγματι ήμουν αυτός που τον κράτησα, του αυξήσαμε το συμβόλαιο και μετά από το πρωτάθλημα της Λατινικής Αμερικής όπου διακρίθηκε μας ήρθαν πολύ καλές προτάσεις, όπως αυτή από τη Σαχτάρ. Δεν τον διώξαμε, θα μπορούσαμε να μην του είχαμε προσφέρει μια δραχμή παραπάνω. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορεί να παίξει στην Premier League, πιστεύω ότι καλύτερα θα ήταν να παίξει στην Primera Division. Αν διαβάσει αυτά που λέω, αυτό του προτείνω».

Ο Καστίγιο φέρεται να τον ακούει και κάνει προσπάθειες για να μετακομίσει στην Ισπανία, με την Μπέτις να δείχνει ενδιαφέρον. Μόνο που δεν μετουσιώνεται σε αγορά του παίκτη, που πιέζει τον Ολυμπιακό. Οι Ερυθρόλευκοι με τη σειρά τους ψάχνουν φόρμουλα να τον δανειστούν από τη Σαχτάρ, όμως ούτε εκεί βρίσκεται λύση. Ο Μεξικάνος απογοητευμένος απειλεί ότι θα προσφύγει στη FΙFΑ, όμως δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει υπόθεση εναντίον της ομάδας του. Θα περάσει τέσσερις μήνες στην Αγγλία χωρίς καμία συμμετοχή, πριν επιστρέψει και πάλι στην Ουκρανία.

Απώλεια, φήμες, δανεισμός…
Στις αρχές του έτους, η μητέρα του Νέρι Καστίγιο θα χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο. Την ίδια στιγμή εκείνος θα επιστρέψει στην Ουκρανία, όπου ο Λουτσέσκου θα τον δει με μεγαλύτερη επιείκεια. «Ο Καστίγιο δουλεύει σκληρά στην ομάδα αν και έχουν περάσει λίγες μόλις μέρες από την απώλεια της μητέρας του. Χρειάζεται χρόνο για να ξαναβρεί τη φόρμα του και θα δουλέψει ατομικά προκειμένου να χάσει περιττά κιλά», θα δηλώσει ο Ρουμάνος τεχνικός, ενώ και ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού μοιάζει έτοιμος για νέο ξεκίνημα. «Μίλησα μαζί του. Ο προπονητής μου είπε πως είναι χαρούμενος που γύρισα και μου ευχήθηκε καλή τύχη. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου προκειμένου να εκπληρώσω τις προσδοκίες του».

Οι προσδοκίες δεν θα εκπληρωθούν. Ο Καστίγιο θα παίξει μόλις σε τέσσερα παιχνίδια μέχρι το τέλος της σεζόν, θα χάσει τη θέση βασικού στην Εθνική Μεξικό και ενδιάμεσα σε όλα, θα προλάβει να τσακωθεί με τον Τύπο της πατρίδας του ενώ θα μαζευτούν σύννεφα στον γάμο του. Το καλοκαίρι ήταν δεδομένο πως το όνομά του θα ήταν εκ νέου στην επικαιρότητα.

Το παράδοξο θα είναι πως η μονοπωλούσε την… πράσινη επικαιρότητα, ως μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού. «Ο Παναθηναϊκός έχει επικοινωνήσει μαζί μας για τον Καστίγιο. Έχω δώσει το ΟΚ και απ’ ό,τι ξέρω οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Προς το παρόν, ο Νέρι είναι παίκτης μας και θα μας ακολουθήσει στην προετοιμασία στην Ελβετία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα παραμείνει στη Σαχτάρ», θα πει ο Μιρτσέα Λουτσέσκου στις 3 Ιουλίου του 2009 και λίγες μέρες μετά οι δρόμοι τους θα ανταμώσουν.

Πριν από το φιλικό του Παναθηναϊκού με τη Βασιλεία, στο ίδιο γήπεδο η Σαχτιόρ θα αντιμετωπίζει τη Γιουνγκ Μπόις. Ο Νέρι Καστίγιο θα αρκεστεί να δηλώσει «δεν μπορώ να τίποτα για τον Παναθηναϊκό». Οι φήμες θα ενταθούν τις επόμενες μέρες, ωστόσο στα τέλη Ιουλίου θα έρθει το τέλος στην ιστορία, με τον Μεξικάνο να κάνει ενδοουκρανική μετακόμιση. Ο 25χρονος, πλέον, Καστίγιο θα συνεχίσει για ένα χρόνο στην Ντνίπρο δανεικός από την Σαχτάρ. Στην καινούργια του ομάδα θα παίξει μόλις τρία παιχνίδια, χωρίς καν να συμπληρώσει συνολικά 90 λεπτά συμμετοχής. Το μυαλό του τριγυρίζει στην Ελλάδα και στις 14 Νοεμβρίου θα ρίξει εκ νέου γέφυρες με τον Ολυμπιακό.

«Και τώρα τον Γενάρη, αν μου το πει ο πρόεδρος, έρχομαι. Θα κάνω τα πάντα για να σπάσω το συμβόλαιό μου. Θέλω να γυρίσω και να παίξω μπάλα. Δεν μπορώ να ανήκω αλλού. Η ομάδα έχει πρόβλημα στα αριστερά και θέλω να βοηθήσω. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα γίνει, γιατί έχω μιλήσει με τον πρόεδρο στο Ντόνετσκ και έχει καταλάβει ότι δεν μπορώ άλλο στην Ουκρανία. Όσο πιο σύντομα γυρίσω, τόσο το καλύτερο. Θα έπαιζα σε άλλη ομάδα μόνο αν ο Ολυμπιακός μού έλεγε ότι δεν με θέλει».

Η χειρότερη νύχτα…

Μακριά από την Ελλάδα, πέρασε δύσκολα. Η Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί σκληρός τόπος για κάποιον που είχε συνηθίσει να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Η χειρότερή του νύχτα, όμως, δεν θα έρθει στο παγωμένο Ντόνετσκ, αλλά στον ζεστό Πειραιά. Στις 14 Ιανουαρίου, έξω από τα γραφεία του Ολυμπιακού, θα μιλάει εκ νέου ως παίκτης των Ερυθρολεύκων. «Ήταν πολύ δύσκολο για μένα που έφυγα. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δεν μπόρεσα να δείξω στις ομάδες που ήμουν ότι μπορώ να προσφέρω. Αγαπάω πολύ τον Ολυμπιακό, πέρασα εδώ τα καλύτερά μου χρόνια και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχω την ευκαιρία να δείξω ότι μπορώ να τον βοηθήσω να πετύχει τους στόχους του». Η συμφωνία έμοιαζε δεδομένη και το μόνο που έλειπε ήταν ένα χαρτί…

Έπειτα από δώδεκα ατελείωτες ημέρες, το όνειρο της επιστροφής του θα σβήσει. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ολυμπιακού και Σαχτάρ θα ναυαγήσουν και ο Καστίγιο θα αναγκαστεί στις 26 Γενάρη να σκεφτεί πώς θα σώσει την καριέρα του. Η Ελλάδα δεν έμοιαζε πλέον πιθανός προορισμός και όταν το καλοκαίρι θα έχει βρει καινούργιο καταφύγιο, θα μιλήσει για την ημέρα που τον πλήγωσε περισσότερο.

«Βρήκα την πόρτα κλειστή. Στον Ολυμπιακό δεν θα κόστιζα τίποτα. Είχα στα χέρια μου το χαρτί του δανεισμού που δεν τον δέσμευε να πληρώσει τη Σαχτάρ. Κι εγώ θα έπαιζα χωρίς χρήματα. Ένα χρόνο ήθελα να γυρίσω για να παίξω ποδόσφαιρο. Κάποιοι άνθρωποι, όμως, ξέχασαν πως πήραν τόσα εκατομμύρια από εμένα. Δεν το λέω με κακία. Ξέρουν καλά αν αγαπώ την ομάδα και αν είμαι Ολυμπιακός. Πίστευα ότι θα έχω πάντα ανοιχτή την πόρτα, αλλά τελικά έκανα λάθος. Τους ενόχλησαν κάποια πράγματα που είπα στο παρελθόν. Ένιωσα το σπίτι μου να μου κλείνει την πόρτα».

The American dream!
Λίγο πριν από το τέλος του 2009, ο Νέρι Καστίγιο είχε χάσει και τον πατέρα του από την επάρατη νόσο. Η δεύτερη απώλεια αποτέλεσε την αφορμή να σώσει το γάμο του και να ονειρεύεται εκ νέου κάτι πιο όμορφο για την καριέρα που είχε και κατέστρεψε. Ο Ολυμπιακός δεν του έδωσε την ευκαιρία, το καλοκαίρι οι κλειστές πόρτες -συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής του ομάδας- ήταν περισσότερες και ο Μεξικανός θα ανακαλύψει το American dream, το οποίο είναι και της μόδας. Στις 17 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η απόκτησή του από τους Chicago Fire και στην πόλη των ανέμων θα ονειρευτεί μια καινούργια αρχή για την καριέρα του.

«Το μόνο που θέλω τώρα είναι να παίζω κανονικά, να επανέλθω στο κανονικό μου επίπεδο και να κερδίσω τίτλους με τους Chicago Fire. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν, με νοιάζει μόνο το παρόν και πώς θα γίνουν καλύτερα από εδώ και πέρα τα πράγματα». Δεν ήταν έτσι ακριβώς. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έπαιξε μόλις σε οκτώ παιχνίδια, με την ομάδα του να μένει στη 10η θέση παρά τις επενδύσεις που είχε κάνει. Η υπόσχεση του Μεξικανού, αλλά και του Φρανκ Κλόπας, που είχε εισηγηθεί για την απόκτησή του, ήταν πως το 2011 θα είναι πολύ καλύτερος. Ίσως όμως σε άλλη ομάδα.

Η ιστορία για τον Νέρι Καστίγιο συνεχίζεται. Ήρθε στην Ελλάδα 16 ετών ως ένα μεγάλο ταλέντο που δεν μπορούσε να μείνει στην Αγγλία. Έφυγε σε ηλικία 23 ετών ως ένα παίκτης παγκοσμίου επιπέδου. Επιστρέφει στα 26 του για να αποδείξει ότι έχει ακόμα καριέρα. Γιατί μέσα σε 3,5 χρόνια πέρασε όσα αρκετοί μπορεί να μην άντεχαν σε μια ολόκληρη ζωή. Αν μη τι άλλο, ο τσαμπουκάς ποτέ δεν του έλειψε.

Πηγή: gazzetta.gr